Minna Rissanen - Sieluani et saa - Narsistin uhrista selviytyjäksi

MIRJAMI ASIKAINEN

MINNA RISSANEN

Sieluani et saa - Narsistin uhrista selviytyjäksi

Päivä Osakeyhtiö 2011, 252 s. Minna Rissanen kuvaa esikoisteoksessaan avioliittoaan narsistin kanssa ja pitkää toipumisprosessiaan.

Kirjan johdannossa kirjoittaja selvittää, että hän haluaa kertomalla omasta toipumisestaan ja selviytymisestään auttaa sellaista henkilöä, joka vielä etsii tietä eheytymiseen ja sisäiseen paranemiseen.

Jo lapsuudessaan Rissanen joutui olemaan henkisesti sairaan äitinsä luottohenkilö. Yläasteikäisenä kirjoittaja hoiti kodin lähes kaikki käytännön askareet äidin kuluttaessa päivänsä makaamalla olohuoneen sohvalla.

Avioliitto narsistiksi osoittautuneen miehen kanssa oli suorastaan painajainen. Rissanen kuvaa elävästi kipuiluaan ja luisumistaan miehensä täydelliseen hallintavallan alle, mistä hän vapautuu lopullisesti vasta miehen kuoltua.

Kirjan loppuosassa käsitellään yksityiskohtaisesti pitkää ja tuskallista vaihetta rikkinäisyydestä kohti eheytymistä Jumalan ja Hänen Pyhän Henkensä avulla. Kirjassa onkin paljon suoria lainauksia Raamatusta.

Teos on erinomainen ja hyvin jäsennelty opas kaikille niille, jotka ovat joutuneet tekemiseen narsismin kanssa. Myös tätä persoonallisuushäiriöihin kuuluvaa psyykkistä sairautta hoitavien henkilöiden kuin myös sosiaalityöntekijöiden ja sielunhoitajien olisi syytä tutustua kirjaan.

Rissasen omakohtaiset ja hämmästyttävän objektiivisesti kirjoitetut kuvaukset auttavat ymmärtämään narsistin toimintatapoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.