Galleria Becker - Aino-Kaarina Pajari

RAISA JÄNTTI

AINO-KAARINA PAJARI

Kaalikeittopäivä

Galleria Beckerissä 20.7. saakka. Kaalikeittopäivä on kodikas nimi näyttelylle, ja Aino-Kaarina Pajari tarjoilee juuri sitä: iloista kotoisuutta, arjen pieniin asioihin tarttumista. Taiteilija yhdistää pitkään käyttämäänsä carborundum-tekniikkaan nyt puupiirrosta, ja lopputuloksena on monikerroksisia töitä, joihin värit ja kuviot on viskattu rennolla taidolla kuin mausteet kaalikeittoon. Geometrinen selkeys ja keittiön hallitsemattomuus vuorottelevat.

Osa teoksista tuo hauskasti mieleen vanhat Marimekon kankaat. Keittiön ja retrovärien luomat mielleyhtymät palauttavat mieleen muistoja keittiöistä. Muistot eivät välttämättä ole edes totta; jonkinlainen yhteinen, suomalainen keittiöhistoria löytyy meistä jokaisesta, kun ajatuksia vähän siihen suuntaan tyrkkää. On suuria punajuurilohkoja, kesän ensimmäisiä herneitä ja porkkanat niin oransseja, että näyttävät karkeilta.

Keittiö taitaa olla suomalaisen kodin käytetyin huone. Se on niin kuin sauna, kohtaamispaikka. Kahvintuoksussa sukupolvet tapaavat toisiaan ja keskustelevat kaikesta maan ja taivaan välillä.

Tällaiseen paikkaan eivät ohikiitävät trendit oikein sovi. Pajarin luoma keittiö juhliikin ikiaikaista. Ruoanlaitto ei maailmasta lopu, eivätkä tehdaseinekset koskaan korvaa tuoreiden raaka-aineiden tuoksua.

Porkkanat-teoksen geometriset lohkot ovat kuin kaupunki pienoiskoossa. Porkkanat muistuttavat, miten missä tahansa tavallisessa betoniyksiössä voi liittyä sukupolvien ketjuun yksinkertaisesti, paloittelemalla juureksia kattilaan.

Pajarin grafiikassa on myös abstrakti taso. Paperille leviää kuvioita kuin karttoja. Silmä etsii niistä tunnistettavia muotoja: olisiko tuossa yrttipuutarha ilmasta kuvattuna, voisiko tuo olla jokin eläin? Keitossa kasvien syyt sekoittuvat toisiinsa, pinnalla kelluu mausteiden virta.

Ja äkkiä kaikki on hyvin surullista. Keittiö, paikka, jossa arki maustetaan loistaviksi, täysiksi hetkiksi, on samalla paikka, jossa tuore muuttuu nahistuneeksi, kypsä ylikypsäksi ja mädäksi. Tuoreus ja raikkaus ovat hetkellisiä.

Pajarin Kaalikeittopäivä välttää tällaiset murheet ohjaamalla katsojan yksityiskohtiin. Kun pöydällä on ihanan punajuuren tuoksuvia lohkoja, miten kukaan voisi surra huomista? Täydellisyydentavoittelija kuluttaa elämänsä murehtimalla pieniä virheitä, mutta tässä keittiössä herneet saavat vieriä sinne tänne ja porkkananpalat jäädä erikokoisiksi. Ruoka on huolenpitoa ja rakastamista, eikä siihen pidä suhtautua ilon tukahduttavalla vakavuudella.

Aino-Kaarina Pajari: Kaalikeittopäivä Galleria Beckerissä (Seminaarinkatu 28, Jyväskylä) 20.7. saakka. Galleria on avoinna ti-pe, su klo 12-17, la klo 12-15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.