Leena Krohn - Auringon lapsia

RITVA KOLEHMAINEN

LEENA KROHN

Auringon lapsia

Kuvittanut Inari Krohn. Teos 2011. 80 s. Leena KrohninAuringon lapsia on esteettinen elämys niille, jotka pitävät kirjoja taide-esineinä. Kirjan Inari Krohnin kuvitus sarjasta Kunnianosoitus Maria Sibylla Merianille hurmaa. Anna Maria Sibylla Merian (1647-1717) tunnettiin puolestaan luonnontieteilijänä ja kuvittajana, tarkkojen maalausten tekijänä.

Leena Krohnin kirjassa Orvokki kulkee koulumatkansa pikkupuotien näyteikkunoiden ohi. Hän ihailee konditorian herkkuja ja kirjakaupan ikkunan väriliituja. Lihakaupan porsaan pää inhottaa. Kaunein näyteikkuna on kukkakaupassa.

Kukkakauppias on erikoinen ihminen, sillä hän puhuu itsekseen. Äiti ja täti sanovat: hessanen. Mutta mummo tietää, että kukat ja lapset kasvavat hyvin, kun niille juttelee. Perheeseen kuuluu vielä eno, jolla on yllättävä ihailun kohde.

Kun Orvokki käy äidin asioilla Seitsemänkukkaa-kukkakaupassa, pyytää neiti Horsma häntä tilapäiseksi lähetiksi.

Krohn käyttää hauskasti vanhoja ilmaisuja; Senseitsemänsorttia muuntuu kaupan nimeksi. Kirjakaupan ikkunasta löytyy lukuvinkkejä: Kuussa tuulee(Erik Linklaterin teos on suomennettu 1944) ja Kuinka Kum-Maa(Marjatta Kurenniemen fantasia-kirja on vuodelta 1954).

Orvokki tutustuu viikon aikana uusiin ihmisiin, käy sairaalassa ja vankilassa. Hän oppii, mitä on luulotauti ja millainen on vankilan kakku. Miss Urbanin luona Orvokki huomaa, ettei kauneus ja hyvyys asu samassa ihmisessä.

Neiti Horsmalle kukat ovat auringon lapsia. Käpypalmun vienti kaupungin pormestarille on seikkailu, sillä käpypalmu näyttää Orvokille fantasiamaailman.

Huomaamattaan Orvokki toimii pikku-Amorina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.