Ihmisarvo naisellekin

Inkeri Pasanen

Vuosi sitten Kansainvälistä naistenpäivää vietettiin maanantaina. Keskisuomalainen toteutti sen kunniaksi ensimmäisenä Suomessa Väärän päätoimittajan lehden muusikko-toimittaja Mikko Kuustosen johdolla.

Samalla syntyi Keskisuomalaisen kaikkien aikojen maanantaikappale, sillä lehdessä oli asiaa peräti 64 sivun verran. Poikkeuksellisen paljon juttuja, mutta myös ilmoituksia.

Poikkeukselliseen maanantai-ilmoitteluun yrittäjät innosti Keskisuomalaisen lupaus lahjoittaa Väärän päätoimittajan lehden ilmoitustuotosta kymmenen prosenttia Kirkon Ulkomaanavun hallinnoimaan Naisten pankkiin - rahastoon, joka auttaa kehitysmaiden naisia hankkimaan itselleen ammatin ja toimeentuloa.

Vuonna 2007 suomalaisten vaikuttajanaisten voimin perustettu Naisten Pankki toki tunnettiin Jyväskylässä jo vuosi sitten varsin hyvin, sillä vuoden 2009 lopulla kaupungissa aloitti toimintansa Naisten Pankin paikallissolu. Se kokosi nopeasti verkostoonsa toistasataa naista, joukossa paljon pienyrittäjiä.

Silti lehden liikkeelle pistämän kampanjan suosio oli mieluisa yllätys. Se osoitti selkeästi, että meillä on halua auttaa myös toisella puolella maailmaa hätää kärsiviä.

LUPASIMME vuosi sitten seurata kerätyn rahan perille menoa. Tänään toimittaja Satu Kakkorin ja valokuvaaja Jaana Kauton kuusisivuinen reportaasi nepalilaisten maaseutukylien arjesta iloineen ja huolineen todistaa monin esimerkein, että vuosi sitten tekemämme 12 350 euron lahjoitus on mennyt oikeaan osoitteeseen.

Kaksikkomme tapasi matkansa aikana muiden muassa entisen katulaulajan, joka uskoi syntyneensä kerjäläiseksi ja prostituoiduksi. Nyt hän elättää itsensä ja perheensä vihannesviljelijänä. Hänen lapsillaan on paitsi ruokaa, myös mahdollisuus käydä koulua ja katkaista näin sukupolvien kurjuuden kierre.

Jo 25 eurolla saa Nepalissa ihmeitä aikaan: yhdelle naiselle ammatin ja toimeentulon, ja sitä kautta monilapsiselle pesueelle uuden elämän. Pienyrittäjä maksaa lainastaan pientä korkoa, joka kasvattaa kyläpankin varallisuutta ja näin mahdollistaa uusille naisyrittäjille alkupääomaa. Samalla yhä useampi lapsi pääsee kouluun, saa ammatin ja mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen.

MIKSI maakunnan sanomalehti kerää rahaa kehitysmaiden naisille? Eikö autettavia olisi omassa maassa? Näihin kysymyksiin olin varautunut vastaamaan jo vuosi sitten. Kritiikkiä oli yllättävän vähän; kiitosta sitäkin enemmän. Valtaosa meistä ajattelee avarasti eikä tuijota vain omaan napaansa.

Me suomalaiset pystymme ratkaisemaan omat ongelmamme itse, kun vain löydämme yhteisen tahtotilan. Nepalissa oma apu ei vielä riitä; meidän avullamme he oppivat auttamaan itseään. Nepalilaisen naisen kiitos siitä, että hän on saanut avullamme ihmisarvon, on tästä paras tunnustus.

Tänään Keskisuomalainen muistaa Naisten pankkia lahjoittamalla sille kymmenen prosenttia kaikkien päivän aikana tehtyjen kestotilauksien hinnasta.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen varapäätoimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut