Idässä palaa, tänne tulvii sauhu

Tapani Luotola

Euroopan suurin metsämaa Venäjä yritetään sitoa uudella, oikeudellisesti sitovalla säännöstöllä metsien hoidon ja hallinnon kansainväliseen yhteistyöhön. Hankkeen suunnittelussa johtavaa asemaa on kaavailtu Suomelle ( Keskisuomalainen 5.6.)

Kansainvälisen metsäyhteistyön yksi suuri ongelma on ollut se, ettei Venäjältä saada edes perustavia tilastotietoja metsien tilasta. Talouskasvua tehdään naapurissa laittomillakin hakkuilla, joilla tuhotaan ikimetsiä.

YKSI kansainvälistä huomiota saanut Venäjän ikimetsien tuhoamishanke on Moskovan-Pietarin uuden, monikaistaisen valtaväylän linjaus. Tiehanke tuhoaisi Himkin yli 500 vuotta vanhan suojelumetsän Moskovan pohjoispuolella.

Presidentti Dmitri Medvedev ehti jo jäädyttää hankkeen, joka kuitenkin joulukuussa sai uuden käynnistysluvan. Venäjän Greenpeace pitää linjausta tyrmistyttävänä: Vaihtoehtoisia tielinjauksia oli 12. Niistä valittiin linjaus, joka tuhoaa eniten ympäristöään, mutta joka ei silti ole lyhyin tai halvin.

Ainutlaatuiselle puutavaralle on varmasti ottajia. Metsän suojelijoille Himki onkin venäläisen luonnonvarojen hallinnon korruption symboli. Paikallisten ympäristöryhmien lisäksi metsän puolustajiin kuuluu monia kansainvälisiä ympäristö- ja kansalaisjärjestöjä kuten Greenpeace, WWF ja Tranparency International.

Mellakkapoliisit ovat taltuttaneet metsään uskaltautuneita suojelijoita ja toimittajia kovin ottein. Ainakin kaksi hankkeesta kirjoittanutta venäläistoimittajaa on mukiloitu henkihieveriin kotinurkillaan Moskovassa.

Pääministeri Vladimir Putin on tyytynyt varoittelemaan hankkeen "politisoinnista". Pääministerin mukaan kehityksen ja ympäristönsuojelun yhteensovittamiseen liittyy aina ongelmia ja joskus ekologisiksi muotoillut tarkoitusperät ovat lopulta poliittisia.

KESÄN KYNNYKSELLÄ YK:n ympäristöjärjestöt Genevessä varoittivat taas metsäpaloista Välimeren maissa ja Venäjällä. Euroopan Metsäinstituutin mukaan Espanjassa, Kreikassa ja Portugalissa palaa metsää vuosittain 500 000 hehtaaria, mutta Venäjällä viime kesänä palaneen metsän määrää ei tiedä kukaan. Metsäinstituutin oma arvio on 1-2 miljoonaa hehtaaria.

Tuhoalueiden suuruus Siperiassa ja Venäjän Kaukoidässä voi yhä olla arvoitus venäläisillekin. Suurempaa huomiota viime kesänä saivat metsä- ja suopalot Euroopan puolella Venäjää. Palot peittivät Moskovan savuun viikoiksi, pakottivat ihmiset evakkoon ja tuplasivat pääkaupungin kuolleisuusluvut.

Sammutustöiden onnahtelu paljasti vakavia puutteita Venäjän uudistetussa metsä- ja ympäristöhallinnossa ja raivostutti presidentti Medvedevin niin, että hän uhkasi lähettää vastuussa olevat viranomaiset itse taltuttamaan liekkejä, jos palot Moskovan liepeillä toistuvat.

Nyt kaikki tuo sama näyttää taas toistuvan. Idässä palaa. Venäjällä - pääosin Kaukoidässä ja Siperiassa - on palanut tänä vuonna jo 618 000 hehtaaria metsää, kolme kertaa enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.