Vartijoille halutaan lisää valtuuksia kiinniotoissa

Heli Paananen

Yksityisellä turvallisuusalalla toimiville halutaan yhtenäiset pelisäännöt ja lisää toimivaltuuksia. Tällä hetkellä toimintaa hoitavat eri valtuuksilla sekä vartijat että järjestyksenvalvojat, jotka toimivat joko järjestyslain tai yksityisistä turvallisuuspalveluista säädetyn lain puitteissa.

Turvallisuusalan valvontayksikön päällikön, poliisiylitarkastaja Pekka Ahon mukaan tavoitteena on, että tulevaisuudessa kaikki alalla ammattimaisesti työskentelevät olisivat vartijoita, jotka toimisivat samoilla valtuuksilla ja joilla olisi oikeus rikosperusteisen kiinnioton yhteydessä henkilöllisyyden tarkastukseen sekä anastetun omaisuuden poisottamiseen.

- Tällä hetkellä tilanne on ongelmallinen. Esimerkiksi eräässä kauppaliikkeessä vartija oli joutunut odottamaan takahuoneessa näpistyksestä epäillyn kanssa viisi tuntia poliisin saapumista, kun vartijalla ei ole itsenäistä oikeutta ottaa anastettua Suffelia pois taskusta, Aho kertoo.

Aho on puheenjohtajana sisäasiainministeriön asettaman lainsäädäntöhankkeen tukityöryhmässä, joka valmistelee yksityisen turvallisuusalan lainsäädännön kokonaisuudistusta. Ensimmäistä vaihetta koskeva hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella 2009.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut