Henna Virkkunen: Toiveissa kymmeniä uusia kuntaliitoksia

Heikki Vento

Kokoomus vahvistaisi uusilla kuntaliitoksilla kuntien kykyä järjestää palvelunsa. Puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Henna Virkkunen toivoo, että seuraavalla kuntavaalikaudella päätettäisiin kymmenistä uusista kuntaliitoksista.

- Suomessa kuntakoko on edelleen aika pieni. Meillä on yhä kuntia, joilla ei ole edellytyksiä hoitaa perusterveydenhuoltoon ja opetukseen liittyviä tehtäviään, Virkkunen sanoo.

Virkkunen ei uskalla sanoa tarkkoja lukuja, kuinka paljon kuntia pitäisi yhdistää ja kuinka suuriksi. Suomessa on edelleen yli 50 alle 2 000 asukkaan kuntaa.

- Toivon, että ensi vaalikaudella tapahtuu kuntien yhdistymisiä. Olisi hyvä, että moni kunta pystyisi tekemään päätöksen, tuskin 50 kuntaa, useita kymmeniä kuitenkin, Virkkunen aprikoi.

Liitoksia pitäisi Virkkusen mielestä tehdä sekä pienten kuntien kesken että suuremmissa keskuksissa.

Virkkusen toivomus suuremmista kunnista on kytkyssä palveluiden järjestämiseen. Nyt kunnat kilpailevat asukkaista ja työpaikoista eikä kaavoitus tue järkevien kokonaisuuksien rakentamista. Virkkunen ottaa esimerkiksi lääkärit.

- Valtio voi tehdä osansa, että lääkäreitä koulutetaan riittävästi. Koulutus suunnataan siten, että on alueellista harjoittelua.

Kuntien tehtävänä on puolestaan pitää kiinni lääkäreistään. Virkkunen muistuttaa 20 000 ihmisen väestöpohjasta. Suurempi yksikkö olisi joustavampi.

- Siihen pitää pyrkiä, että lääkäreitä olisi enemmän. Silloin järjestyvät lomat ja koulutukset. Se ei ole haavoittuva organisaatio.

Hoitajien palkkaamisessa ei riitä pelkkä hallinnon uudistaminen.

- Täytyy varautua siihen, että hoitoalalla on maksettava suurempia palkkoja.

Kokoomus ei muuttaisi sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusrakennetta.

- Maksuina peritään alle kymmenen prosenttia ja loppu rahoitetaan verovaroista. Kokoomuksen mielestä tämä jako on paikallaan.

Virkkunen veistää pääministeri Matti Vanhaselle (kesk.) tämän linjauksista, millaisissa taajamissa ihmisten tulee asua. Virkkusen mielestä kokoomuksen Toivo-kampanjaa ei ole valettu betoniin.

- Me olemme kuulemma betonipuolue. Tiivis yhdyskuntarakentaminen ei tarkoita betonia. On mahdollista kaavoittaa eheitä alueita, mutta ne ovat vihreitä ja viihtyisiä.

Virkkunen valittelee sitä, että suuri osa rakentamisesta tehdään poikkeusluvilla. Hän palaa epäsuorasti kuntakokoon.

- Harvoilla alueilla on tehty joukkoliikennesuunnitelmia. Nyt pyritään siihen, että tehdään ylikunnallisia rakennemalleja.

Pääkaupunkiseudulla Virkkusen mielestä "kannattaa täysimääräisesti hyödyntää ratojen läheisyys".

- Jyväskylässä ei ole siihen mahdollisuuksia. Meidän on kehitettävä bussiliikennettä.

Virkkunen ei ohjaisi tietulleilla ihmisiä juniin ja linja-autoihin.

- Tietullit eivät ole ensisijainen keino. Ensin pitää huolehtia vaihtoehdoista. Tärkein on työsuhdematkalippu, siitä on tehtävä houkuttelevampi ja joukkoliikenteestä sujuvampaa.

Virkkusen mielestä aseisiin on suhtauduttu sallivasti. Hän hämmästelee viranomaisten keskinäistä tiedonkulkua.

Hän kannattaa poliisiylijohtaja Mikko Paateron ehdotusta, että kaikki ne käsiaseet, joita ei käytetä metsästykseen tai kilpa-ammuntoihin, pitäisi kieltää.

- Minun mielestäni se on aivan hyvä peruslähtökohta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut