Pakka menee sekaisin Toivakassa

Sari Pietikäinen

Toivakan kuntavaalit ovat mielenkiintoiset, sillä moni pitkän linjan valtuutettu luopuu tehtävästään. Yhteensä luopujia on kymmenen.

Toivakan 21-paikkaiseen valtuustoon on tarjolla 49 ehdokasta kuudelta eri listalta.

Puolueina ovat keskusta, kokoomus, SDP, kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto.

Uutta on sitoutumattomien yhteislista, jolta pyrkii valtuustoon neljä ehdokasta itsenäisenä ilman puolue- tai yhdistyspohjaa.

Perinteisesti keskusta ja SDP ovat olleet Toivakan valtapuolueet. Tänä vuonna keskustalaisehdokkaita on vain kaksitoista.

- Edellisissä vaaleissa ehdokasmäärä oli 22. Kato johtuu siitä, että vanhat antavat nuorille tilaa, mutta uusia ei saatu tilalle, keskustan vaalipäällikkö Kalevi Jääskeläinen kertoo.

Keskustalla on muutenkin henkilövaihdoksia, sillä kymmenestä valtuutetusta seitsemän luopuu. Valtuutettu Juha Juusela (sit.) siirtyy sitoutumattomien yhteislistalle.

SDP:llä on ennätyssuuri lista, sillä koossa on 19 ehdokasta. SDP:n viidestä valtuutetusta kaksi on päättänyt jättäytyä vaaliehdokkuudesta.

- Henkilökohtainen veikkaukseni on, että seitsemän paikkaa on mahdollista saada, demareiden vaalipäällikkö Veikko Kovanen sanoo.

Kokoomus tavoittelee tuplausta eli kahta valtuustopaikkaa seitsemän ehdokkaan voimin.

Vasemmistoliitolla oli viime vaaleissa vaaliliitto SDP:n kanssa, minkä myötä puolue sai yhden valtuutetun. Tänä vuonna kolme ehdokasta pyrkii valtuustoon omalta listalta. Tavoitteena on saada ainakin yksi valtuutettu.

Sitoutumattomien yhteislistan tavoitteena on saada kolme paikkaa.

Kristillisdemokraateilla on neljä ehdokasta, joille kaikille uskotaan riittävän hyvin kannatusta. Kolmesta nykyisestä valtuutetusta yksi luopuu. Kristillisdemokraateilla on ollut usein vaaliliitto keskustan kanssa, mihin tulee tänä vuonna poikkeus. Jokainen puolue ponnistaa omilta listoiltaan.

Uuden valtuuston tärkeimmät päätökset koskevat kuntaliitosta ja terveydenhuoltoa.

Toivakka hieroi naimakauppoja Leivonmäen kanssa, mutta Leivonmäki liittyi kuitenkin Joutsaan vuoden alussa. Sitten Jyväskylä antoi rukkaset uuden Jyväskylän perustamiskiireiden vuoksi. Nyt valtuuston on päätettävä, pysyykö Toivakka itsenäisenä vai liittyykö se Jyväskylään.

Terveydenhuollossa Toivakka kannattaa sairaanhoitopiirimallia. Toisena vaihtoehtona on Jyväskylän isännöimä malli.

Terveyspalveluiden säilyminen lähellä on huolenaihe. Palokan kuntayhtymän toimintaan on oltu tyytyväisiä, sillä asiakkaat eivät ole joutuneet pahemmin jonottamaan lääkärille.

Tämän hetken huolena on vanhusten vanhainkoti-palvelutalon sisäilmaongelmat. Kunnan omistama puoli on korjattu, mutta vanhustentukiyhdistyksen puoli vaatii myös remonttia.

Pienten koulujen säilyttäminen on myös yksi uuden valtuuston puheenaiheista. Toivakassa on kolme alakoulua kirkonkylällä, Ruuhimäessä ja Kankaisilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.