Jyväskylän Kirkkopuiston linnut herättävät kaupunkilaisissa huolta – lukijan mukaan ovat käyneet aggressiivisiksi, kaupunki kieltää ruokkimisen

Lokit voivat olla aggressiivisia puolustaessaan pesäänsä. Marko Kauko

Justus Vento

Kirkkopuiston vieressä asuva kaupunkilainen otti Keskisuomalaiseen yhteyttä viikonloppuna. Hän on huolissaan Kirkkopuiston lintujen käytöksestä.

– Siellä lokit ja muutkin linnut ovat kohta kuin Helsingin Kauppatorilla! Monta kertaa on lennetty ihan pään ylitse ja tehty jätökset päälle, kaupunkilainen kertoo.

Hänen mukaansa osa puistossa käyvistä ihmisistä syöttää lintuja, mikä johtaa aggressiiviseen käytökseen.

– Eikö se ole kiellettyä? Lintujen ja muiden luonnon eläimien pitäisi saada ravintonsa luonnosta. Kaupungin pitäisi laittaa tälle kiellot, mutta toiminta on aika hidasta.

 

Jyväskylän kaupungin puistomestari Jari Moilasen mukaan hän kuuli asiasta ensimmäistä kertaa maanantaina.

– Eipä ole ennen tullut tietoon Kirkkopuiston lintuongelmaa. Ihmiset yleensä tietävät, että lintujen ruokkiminen on kiellettyä. Köyhälampeen ja Kotalampeen on jo laitettu kieltokylttejä, eikä ruokkimista sallita muuallakaan.

Hän kertoo, että syöttämisestä on muutakin haittaa kuin lintujen kesyyntyminen.

– Ruoantähteet houkuttelevat paikalle myös rottia. Lisäksi lintujen kesyyntyessä ja tottuessa ruokintaan ne eivät osaa enää lähteä talvisin etelään.

Moilasen mukaan torialueilla nähtävät pulut ovat normaali osa kaupunkia, mutta niitäkään ei pidä syöttää.

– Ei lintujen häätöön ole oikein hyviä keinoja. Joitakin vuosia sitten oli kampanjoita, joissa lintuja siirrettiin muualle, mutta se oli vähän veden kantamista kaivosta. Niitä tuli aina tilalle. Joka tapauksessa ruokkiminen ei ole sitä, mitä me toivomme ihmisten tekevän.

Onko sinulla kokemusta Kirkkopuiston tai muiden puistojen ylitsepursuavan tuttavallisista linnuista? Kerro meille kokemuksesi tällä lomakkeella.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut