Marttojen neuvo lomalaisille: Näin kokoat täydellisen piknik-korin mökille tai vaikka veneretkelle

Chai-vanukkaasta voi pienellä vaivalla tehdä näyttävän kesäherkun. Kati-Erika Timperi / Keski-Suomen Martat

Emmi Julkunen

Veneretket, pitkät automatkat ja mökkeily kuuluvat tulevana kesänä monien lomasuunnitelmiin. Matkustelu ja kesäaktiviteetit edellyttävät myös herkullisia eväitä. Piknik-korin kokoaminen vaatii kuitenkin tarkkuutta etenkin lämpötilojen noustessa.

Parhaat piknik-eväät ovat helppoja, nopeita ja kätevästi mukana kulkevia.

Keski-Suomen Martat ry:n toiminnanjohtaja Kati-Erika Timperi uskoo, että hyvät makuelämykset ja terveellisyys eivät sulje toisiaan pois.

Esimerkiksi täytetyillä sämpylöillä on kohtuuttoman huono maine. Ajatus pullamaisesta viljaseoksesta on usein harhaanjohtava.

– Täytteenvalinnassa voi paljon vaikuttaa siihen, millaisen kokonaisuuden koostaa. Jos laittaa paljon vihanneksia, niin siitä saa jo hyvinkin terveellisen evään, Timperi kertoo.

Kesäeväiden raaka-aineita kannattaa harkita huolella. Eniten kannattaa välttää helposti pilaantuvia ruokia. Leivässä juusto säilyy paremmin kuin lihat, ja majoneesipohjaisia tuotteita kannattaa välttää.

Kylmäsavulohta Timperi ei ottaisi ollenkaan, sillä siinä bakteerit kehittyvät herkästi.

– Jogurtti ei ole paras valinta retkievääksi, mutta huolehtimalla kylmäketjusta jogurtin raikkaus säilyy retkipäivän ajan, Timperi lisää.

Mukaan kannattaa ottaa helposti matkalla syötäviä ruokia ja sellaisia, jotka on helppo pakata. Smoothiet, hedelmät ja vihannekset on helppo asetella rasioihin ja ne säilyvät niissä syömäkelpoisena pidemmänkin aikaa.

Chia-vanukas on proteiinipitoinen ja erilainen vaihtoehto kesäevääksi. Vaikka chia-vanukas tai puuro ei näytä ehkä kauhean houkuttelevalta, se maistuu varmasti koko perheelle.

Chia-vanukas on myös paljon oletettua tuhdimpi ruoka ja pitää nälkää hyvin loitolla. Annoksen voi koristella esimerkiksi tuoreilla marjoilla tai hedelmillä tai soseuttamalla päälle kerroksen pakastemustaherukoita.

 

Eväät kannattaa pakata kylmään ulkoilua varten. Pidemmälle reissulle kylmälaukku on oivallinen valinta, mutta myös vaihtoehtoisia viilentimiä löytyy.

Timperi neuvoo, että esimerkiksi kylmät pillimehutölkit tai vaikkapa litran jäähdytetty mehutonkka aseteltuna eväiden viereen pitävät ne viileänä. Pakasterasiat, joissa itsessään on kylmää ylläpitävä ominaisuus, ovat myös oivallinen uuden ajan keksintö eväiden säilyttämiseen.

Leivät taas kannattaa pakata eväspusseihin, jotka ovat materiaaliltaan voipaperin tapaisia. Eväiden kevyen pakkaamisen lisäksi retkelle on hyvä valmistautua myös servieteillä ja roskapusseilla.

– Sen roskamäärän jaksaa varmasti jokainen kantaa, Timperi hymyilee.

 

sämpylä

tuoretta mozzarellaa

pestokastiketta

salaattia

tomaattia

 

Halkaise sämpylät kahtia ja levitä pestoa alempaan puolikkaaseen. Laita päälle salaatti, tomaattiviipaleita ja mozzarellaviipaleita sämpylän koon mukaan. Pakkaa eväspussiin tai rasiaan.

 

1 annos

 

2 dl mantelimaitoa

3 rkl chian siemiä

2 rkl kookossokeria

2 rkl kookoshiutaleita

1 rkl pellavarouhetta

 

Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna turvota vähintään 30 minuuttia tai yön yli. Voit halutessasi koota massan valmiiksi annosmaljaan turpoamaan tai koristella tuoreilla marjoilla ja kookoslastuilla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut