Päätoimittajien yhdistys paheksuu Ilmajoki-lehden päätoimittajan painostusta

Kai Jääskeläinen / STT

Päätoimittajien yhdistys PTY paheksuu Ilmajoki-lehden hallituksen ja toimitusjohtajan toimintaa päätoimittajan eroon johtaneissa tapahtumissa. Lehden toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen painostivat PTY:n mukaan lehden entistä päätoimittajaa taipumaan ulkopuolisiin vaatimuksiin.

Lehden eronneen päätoimittajan Terhi Pirilä-Porvalin mukaan kunnallispoliitikot painostivat häntä olemaan julkaisematta uutista, jossa kerrottiin kunnanvaltuutetun osallistumisesta Ilmajoen valtuuston kokoukseen pian Espanjan-matkansa jälkeen. Osallistuminen oli vastoin kunnan suositusta kahden viikon karanteenista koronaviruksen tartuntariskin vuoksi.

Päätoimittajan mukaan lehden hallitus asettui julkaisussa poliitikkojen kannalle. Ilmajoki-lehden hallitus myönsi lehden tämän päivän numerossa puuttuneensa toimituksen päätösvaltaan, ja pyysi anteeksi toimintaansa lehden lukijoilta ja toimitukselta.

Toimituksen päätöksiin puuttuminen ei ole vain lehden sisäinen asia

PTY toteaa, että päätoimittaja joutuu vaikeaan tilanteeseen, jos kustantaja ja omistajat eivät anna päätoimittajan työskennellä ammatin eettisten vaatimusten mukaisesti. Toimittajien on myös voitava luottaa siihen, että esimiehen ratkaisut perustuvat journalistiseen harkintaan.

Päätoimittajien yhdistys painottaa, että toimituksen päätöksiin puuttuminen ei ole vain median sisäinen asia, koska journalistit ovat työstään vastuussa lukijoilleen. PTY lisää, että Pirilä-Porvalin päätös kertoa kohtaamastaan painostuksesta oli oikea ja kunnioitettava.

Julkisen sanan neuvosto JSN linjasi tiistaina, että irtisanoutuneen päätoimittajan julkaisema uutinen oli poikkeuksellisen merkittävä yleisön tiedonsaannin kannalta. Journalistin ohjeisiin sitoutuneissa tiedotusvälineissä sisältöä koskevat ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein, eikä päätäntävaltaa saa luovuttaa toimituksen ulkopuolelle.

STT:n päätoimittaja Minna Holopainen on päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut