Hallitus purkaa poikkeusolot

Pääministeri Sanna Marin saapui maanantaina hallituksen neuvotteluun Helsingissä Säätytalolle. Mikko Stig / Lehtikuva

STT

Koronavirusepidemian takia käyttöön otetusta poikkeusajan lainsäädännöstä luovutaan ja poikkeusolot päättyvät. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus purkaa valmiuslain käyttöönoton.

Asiasta kerrottiin hallituksen kello 14 käynnistyneessä tiedotustilaisuudessa. Tilaisuudessa ovat paikalla pääministeri Marin ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

Koronaviruksen vuoksi Suomessa oli eilen sairaalahoidossa 26 ihmistä ja tehohoidossa enää yksi potilas. Oikeusministeri Henrikssonin mukaan tautitilanne on kehittynyt niin hyvään suuntaan, että pykälien voimassaololle ei ole enää juridisia perusteita.

– Valmiuslakia ei saa käyttää varmuuden vuoksi, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Valtioneuvosto totesi 16. maaliskuuta yhdessä presidentti Sauli Niinistön kanssa, että Suomessa vallitsevat poikkeusolot. Käyttöön otettiin sen myötä valmiuslain pykäliä, jotka ovat antaneet mahdollisuuden puuttua esimerkiksi terveydenhoidon työntekijöiden vuosilomaan ja irtisanomisaikaan. Myös Uudenmaan eristäminen ja koulujen sulkeminen tapahtui valmiuslain nojalla.

Uhka koronaviruksen leviämisen uudelleen kiihtymisestä on edelleen olemassa. Tästä syystä hallitus varautuu tilanteen vaatimiin toimenpiteisiin normaaliolojen lainsäädäntöä kehittämällä. Tilanteen sitä vaatiessa on mahdollista ottaa myös valmiuslain mukaisia toimivaltuuksia uudelleen käyttöön.

– Kynnys valmiuslain ottamiseksi uudelleen käyttöön on jatkossa entistä korkeampi. Toivon, että lakia ei enää tarvittaisi, Henriksson sanoi.

Valmiuslain toimivaltuudet, jotka pandemiassa otettiin käyttöön, ovat perustuneet arvioon, että ne ovat välttämättömiä muun muassa väestön suojaamiseksi. Tavoitteena on ollut erityisesti varmistaa sosiaali- ja terveydenhuollon riittävyys ja tehohoidon kapasiteetti kriisitilanteessa.

Marin muistuttaa, että epidemia ei ole ohi ja että on edelleen tärkeää huolehtia omasta ja muiden ihmisten terveydestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut