Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat aikoo kutsua kotiin joukkojaan Irakista

Yhdysvallat aikoo vähentää joukkojaan Irakissa tulevina kuukausina. Irakissa on runsaat 5  200 amerikkalaissotilasta. Joukkojen vähentämisen tarkkaa määrää tai aikataulua ei kerrottu.

Yhdysvaltojen mukaan ääriryhmien vastainen taistelu on edennyt niin hyvin, että joukkoja voidaan vähentää. Yhdysvallat lähetti joukkoja Irakiin vuonna 2014 sen jälkeen kun äärijärjestö Isis oli vallannut suuria osia maasta ja liittänyt ne kalifaattiinsa.

Yhdysvallat ja Irak korostivat yhteisessä lausunnossaan, ettei Yhdysvallat suunnittele sen paremmin pysyvää sotilaallista läsnäoloa kuin pysyviä tukikohtiakaan Irakiin.

Yhdysvaltojen ja Irakin suhteet ovat lämmenneet huomattavasti sen jälkeen kun Mustafa Kadhemi valittiin maan pääministeriksi toukokuussa. Vahvistamattomien tietojen mukaan Kadhemi olisi muun muassa saanut kutsun Valkoiseen taloon vielä täksi vuodeksi. Kadhemin edeltäjä Adel Abdel Mahdi ei koskaan saanut kutsua.

Mahdin kauden suhteet romahtivat aallonpohjaan sen jälkeen kun Yhdysvallat tappoi vaikutusvaltaisen iranilaiskenraalin Qassem Suleimanin Bagdadin lentokentälle tehdyssä lennokki-iskussa tammikuussa.

Iskun jälkeen Irakin parlamentti vaati kaikkien amerikkalaissotilaiden vetämistä pois Bagdadista.

Kadhemin noustua valtaan Yhdysvallat tasoitti hänen hallintonsa alkua muun muassa jatkamalla poikkeuslupaa, jonka nojalla Irak saa tuoda kipeästi tarvitsemaansa kaasua naapurimaa Iranista, vaikka Irania muuten koskevat tiukat talouspakotteet.

–  Ei Yhdysvaltojen ja Irakin välisiä kahdenvälisiä suhteita päivässä korjata. Mutta kerrankin meillä tuntuu olevan oikeita ihmisiä oikeilla paikoilla, kiteytti Lähi-idän instituutin edustaja Robert Ford.

 

---

Korjattu aiempaa uutista klo 9.37: Ääriryhmien vastainen taistelu, ei välinen.