Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastakkainasettelun kasvu ilmastotoimissa huolettaa kuntapäättäjiä

Yli puolet Suomen kuntapäättäjistä on huolestunut siitä, että yhteiskunnallinen vastakkainasettelu on kasvanut ilmastonmuutoksen hillintään liittyvissä kysymyksissä. Asia käy ilmi tuoreesta kuntapäättäjille tehdystä kyselystä.

Monia kuntapäättäjiä askarruttaa myös ilmastotoimien oikeudenmukaisuus. Mahdolliset epätasa-arvoiset vaikutukset eri väestöryhmiin vähentävät kuntien päättäjien halukkuutta ilmastotoimiin.

–  Tulokset osoittavat, että ilmastotoiminen oikeudenmukaisuuteen liittyvät kipukohdat täytyy ratkaista, jos Suomen kunnianhimoiset tavoitteet halutaan saavuttaa, toteaa tutkija Ville Pitkänen e2 Tutkimuksesta tiedotteessa.

Onko ilmaston tila vakava vai ei?

Oikeistolaisia ja arvokonservatiiveja huolettaa muita useammin ilmastotoimien hinta ja teollisuuden katoaminen Suomesta. Vasemmistolaisia ja arvoliberaaleja kuntapäättäjiä puolestaan huolettaa, ettei ilmastonmuutostilanteen vakavuutta ymmärretä.

Kunnalliset ilmastotoimet saavat päättäjien laajan tuen, mutta niitä ei pidetä kovin tehokkaina.

Noin puolet kuntapäättäjistä kokee, ettei suomalaisten teoilla ole ylipäätään merkitystä ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta.

Ilmassa ristivetoa – Löytyykö yhteinen ymmärrys? -hankkeen kyselyyn vastasi helmikuussa 413 kuntapäättäjää eri puolilta Suomea. Kyselyn tekivät e2 Tutkimus, Vaasan yliopiston InnoLab ja Kuntaliitto.