Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hummerit saivat Trumpin uhkailemaan EU:ta ja Kiinaa uusilla tullimaksuilla

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump väläytti jälleen perjantaina kauppasotaretoriikkaansa, kun hän uhkasi EU:ta ja Kiinaa uusilla tulleilla. Syynä oli tällä kertaa se, että alueet kohdistavat tuontitulleja Yhdysvalloista tuleville hummereille.

Trump mainitsi asiasta kalatalousalan kokoontumisessa Mainessa. Osavaltio tunnetaan esimerkiksi elokuisesta hummerifestivaalistaan, joka tosin on tänä vuonna peruttu koronakriisin takia.

Trumpin mukaan mahdolliset lisätullit koskisivat EU:n kohdalla autoja. Kiinalaistuotteiden osalta hän ei täsmentänyt uhkaustaan. Trump vaati EU:ta luopumaan hummeritulleista heti.

–  Jos sitä ei muuteta, laitamme tullimaksut heidän autoilleen. Silloin he muuttavat asian heti, Trump sanoi.

Autoihin ja autonosiin liittyvillä tulleilla uhkailu on ennenkin kuulunut Trumpin repertuaariin, kun hän on kommentoinut kauppasuhteita EU:n kanssa.

Financial Timesin mukaan EU:n ja Kanadan välinen kauppasopimus sallii hummerin tuonnin Kanadasta ilman tullimaksuja, kun taas yhdysvaltalaisilla elävillä hummereilla on kahdeksan prosentin tullit.

Kiina puolestaan lätkäisi yhdysvaltalaiselle tuontihummerille 25 prosentin tullimaksun maiden välisen kauppasodan takia.

Samassa tapaamisessa Trump heikensi merkittävästi merien suojelua. Trump päätti välittömästi sallia kalastuksen Uuden-Englannin edustalla noin 13  000 neliökilometrin alalla, joka hänen edeltäjänsä presidentti Barack Obaman kaudella säädettiin suojelualueeksi.

Atlantin valtamereen kuuluva alue ehti olla suojeltuna vain nelisen vuotta. Obaman hallinnon tarkoituksena oli edistää valaiden suojelua ja auttaa aluetta toipumaan ylikalastuksesta, kertoo esimerkiksi Washington Post.

Mainen osavaltiolla on pienestä koostaan huolimatta painoarvoa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Viime vaaleissa Trump hävisi osavaltion täpärästi demokraattien Hillary Clintonille. Yhdysvalloissa on määrä pitää presidentinvaalit marraskuussa.