Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymmenettuhannet kunnioittivat poliisin käsissä kuolleen mustan miehen muistoa Houstonissa

Yhdysvalloissa mustan miehen pidätyskuolemasta alkaneet mielenosoitukset ovat jatkuneet kahdeksatta yötä peräkkäin. Protestit sujuivat pääosin tiistain vastaista yötä rauhallisemmin, mutta silti sadoittain ulkonaliikkumiskieltoja uhmanneita protestoijia pidätettiin ja useissa kaupungeissa mielenosoitukset äityivät ryöstelyksi ja mellakoinniksi.

Mielenosoitukset alkoivat viime viikon alussa, kun musta mies kuoli Minneapolisissa poliisin väkivaltaisessa pidätystilanteessa. George Floydin ruumiinavaus paljasti, että kuoleman syynä oli poliisin aiheuttama tukehtuminen.

Floyd oli kotoisin Houstonista, missä kymmenettuhannet ihmiset kokoontuivat kunnioittamaan tämän muistoa. Floyd on määrä haudata Houstoniin ensi viikolla.

–  Tämä päivä kuuluu George Floydin perheelle: haluamme heidän tietävän, että George ei kuollut turhaan, sanoi pormestari Sylvester Turner puhuessaan väkijoukolle.

Floydin kuusivuotiaan tyttären äiti Roxie Washington sanoi tiedotustilaisuudessa, että hän haluaa oikeutta Floydille, koska tämä oli hyvä ihminen.

–  En välitä siitä, mitä muut ajattelevat: hän oli hyvä, Washington nyyhki.

St. Louisissa kuoli entinen poliisi

St. Louisissa Missourissa eläköitynyt poliisi on saanut surmansa maanantaina, kun hän yritti estää ryöstelijöitä tunkeutumasta panttilainaamoon. Viranomaisten mukaan ex-poliisikapteeni David Dorn ehti toimia poliisina 38 vuotta, kertoi uutiskanava CNN.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kunnioitti Dornia.

–  Syvin kunnioituksemme David Dornin perheelle. Hän oli suurenmoinen poliisikapteeni St.Louisista, jonka halveksittavat ryöstelijät ampuivat viime yönä. Kunnioitamme poliisejamme, ehkä enemmän kuin koskaan ennen. Kiitos, presidentti kirjoitti Twitterissä.

Guardian kertoi tiistai-iltana, että puolustusministeriölähteiden mukaan armeijan laskuvarjodivisioona on siirretty tukikohdastaan Pohjois-Carolinasta Andrewsin lentotukikohtaan Washingtonin laitamille. Tukikohdassa on valmiudessa 700 laskuvarjojoukkojen sotilasta.

Lähteiden mukaan 1  400 sotilasta lisää voidaan mobilisoida tunnin sisällä. Sotilaat ovat aseistettuja, ja heillä on mellakkavarusteet.

Trump uhkasi maanantaina kutsua armeijan panemaan mellakoitsijat kuriin, jos osavaltiot eivät siihen pysty. Presidentti vaikutti hehkuttavan Twitterissä uhkauksensa vaikutusta mellakointiin Washingtonissa.

–  Washington DC oli maailman turvallisin paikka viime yönä! presidentti tviittasi.

New Yorkissa edelleen ryöstelyä

New Yorkin pormestari Bill de Blasio aikaisti tiistaina ulkonaliikkumiskiellon jo iltakahdeksaan, kun maanantaina kielto oli alkanut yhdeltätoista, kertoo New York Times.

Ulkonaliikkumiskieltojen tarkoituksena on lieventää jokaöisiä yhteenottoja poliisin ja mellakoitsijoiden välillä sekä vähentää ryöstelyä. Suuressa osassa Manhattania on kielletty myös ei-välttämätön autoliikenne yön aikana.

Ulkonaliikkumiskiellon astuttua voimaan moni pysyi New Yorkissa kaduilla, ja Chelsean alueella Manhattanilla protestoijat ottivat yhteen poliisin kanssa. Manhattanilla ryösteltiin myös kauppoja CNN:n mukaan.

Manhattanin ja Brooklynin yhdistävällä Manhattan Bridge -sillalla sattui illalla jännitteinen tilanne, kun suuri joukko mielenosoittajia jäi sillalle jumiin. Mielenosoittajia oli palaamassa Brooklynista Manhattanille, mutta poliisi oli tukkinut sillan Manhattanin puoleisen pään. Jotkut yrittivät kääntyä ja palata Brooklyniin, mutta poliisi oli tukkinut tien myös siellä.

Lopulta poliisi päästi mielenosoittajat pois sillalta.

Washingtonissa osoitettiin illansuussa mieltä muun muassa Abraham Lincolnin muistomerkillä, jonne kokoontui satoja protestoijia. Mielenosoitus päättyi, kun ulkonaliikkumiskielto astui voimaan seitsemältä.

Lafayetten puistossa lähellä Valkoista taloa oli kuitenkin vielä iltayhdeksän jälkeen satoja mielenosoittajia. Tilanne pysyi pääkaupungissa kuitenkin rauhallisempana kuin muutama aiempana yönä, ja iltakymmenen jälkeen suuri osa mielenosoittajista oli poistumassa paikalta.

Ex-presidentti Bush: Olemme epäonnistuneet

Poliisiväkivalta afroamerikkalaisia kohtaan on ollut herkkä aihe jo pitkään. Moni poliitikko, julkisuuden henkilö ja urheilija ympäri maailman on ottanut viimeisen viikon aikana kantaa Yhdysvalloissa esiintyvään rasistiseen väkivaltaan, ja tiistaina äänensä liitti kuoroon myös Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush.

–  Olemme epäonnistuneet järkyttävällä tavalla, kun monia afroamerikkalaisia, etenkin nuoria afroamerikkalaisia miehiä, ahdistellaan ja uhkaillaan heidän omassa maassaan, Bush sanoi lausunnossaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

–  Tämä tragedia, joka on osa pitkää samanlaisten tragedioiden sarjaa, herättää jo pitkään vastausta kaivanneen kysymyksen: kuinka me lopetamme rakenteellisen rasismin yhteiskunnassamme. Amerikan on aika tarkastella traagisia epäonnistumisiaan.

Bush oli presidenttinä vuosina 2001–2009. Vaikka hän on Trumpin tavoin republikaani, eivät presidenttien välit ole erityisen lämpimät. Bush ei ole kritisoinut Trumpia suoraan, mutta on antanut ex-presidentille tyypillisiä sovittelevia lausuntoja, joihin Trump on usein suhtautunut happamasti.

Bush sanoi lausunnossaan, että on kuunneltava niiden ääntä, jotka kokevat surua ja tuskaa.

–  Ne, jotka pyrkivät hiljentämään tuollaiset äänet, eivät ymmärrä Amerikan merkitystä, tai kuinka siitä tulee parempi paikka.

Paavi tuomitsi rasismin ja väkivallan Yhdysvalloissa

Vatikaanissa paavi Franciscus on ottanut kantaa mustan miehen pidätyskuolemaan. Paavi sanoi, ettei kenenkään tule kääntää selkäänsä rasismille.

Paavi tuomitsi myös kuoleman jälkeen syntyneet väkivaltaisuudet ja muistutti, ettei väkivallalla saavuteta mitään, mutta sillä menetetään paljon.

Paavi sanoi rukoilevansa pidätyksen yhteydessä kuolleen George Floydin ja kaikkien niiden puolesta, jotka ovat menettäneet henkensä rasismin seurauksena.