Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joe Biden astui ulos kellaristaan ja kritisoi Trumpia johtajuuden puutteesta

Demokraattien todennäköinen presidenttiehdokas Joe Biden on tehnyt ensimmäisen julkisen esiintymisensä kotiosavaltionsa ulkopuolella sitten maaliskuun, kertoo New York Times.

Biden puhui Philadelphiassa George Floydin väkivaltaista kuolemaa seuranneista mielenosoituksista ja kritisoi presidentti Donald Trumpia johtajuuden puutteesta.

Biden sanoi, että Trumpin ei tule antaa hiljentää mielenosoittajien ääntä. Samalla hän lupasi toimia kansallisen yhtenäisyyden ja rasismin vastaisten toimien puolesta, jos hänet valitaan presidentiksi.

Biden on ollut varsin vähän julkisuudessa koronavirusepidemian alun jälkeen ja käynyt vaalikampanjointia kotitalonsa kellariin rakennetun tv-studion kautta.

Trump uhkasi kutsua armeijan

Trump uhkasi tiistaina kutsua maan armeijan tukahduttamaan jo yli viikon jatkuneet protestit.

Trump sanoi Valkoisen talon puutarhassa pitämässään tv-puheessa, että jos osavaltiot tai kaupungit eivät ryhdy riittäviin toimiin viikon jatkuneiden mielenosoitusten lopettamiseksi, hän lähettää asevoimat paikalle.

Trump sanoi myös puheessaan olevansa sitoutunut siihen, että poliisin kuristama musta mies George Floyd saa oikeutta, mutta jätti huomiotta laajemmat vaatimukset mustiin kohdistuvan poliisiväkivallan ja syrjinnän lopettamiseksi. Sen sijaan hän sanoi olevansa lain ja järjestyksen presidentti ja uhkasi päättää mielenosoitukset tuomalla armeijan kadulle.

Samalla kun presidentti puhui, taustalla kaikuivat protestoijien huudot ja kyynelkaasun ampumisen äänet, kun poliisi hajotti Valkoisen talon edessä pidetyn mielenosoituksen.

Piispa hermostui Trumpille

CNN:n mukaan kyseessä oli rauhanomainen mielenosoitus, joka hajotettiin ilmeisesti siksi, että Trump pääsi kävelemään lähellä Valkoista taloa sijaitsevan kirkon luo puheensa jälkeen.

Tämän jälkeen presidentti seisoi kirkon edessä Raamattu kädessään ja sanoi, että Yhdysvallat on maailman hienoin maa.

Washingtonin episkopaalisen hiippakunnan piispa kertoi CNN:lle, ettei kirkko hyväksy Trumpin toimintaa ja kirkon käyttämistä julkisuustemppuna. Piispa Mariann Edgar Budde sanoi olevansa raivoissaan, että Trump asteli kirkkoon uhattuaan lähettää armeijan ensi kaduille.

–  Presidentti käytti juuri Raamattua, juutalais-kristillisen perinteen pyhintä kirjoitusta, ja yhtä hiippakuntani kirkoista ilman lupaa taustana viestilleen, joka on täysin Jeesuksen opetusten ja kirkkojemme arvojen vastainen. Ja niin tehdäkseen hän antoi mellakkapoliisille luvan tyhjentää kirkon edustan, Budde hämmästeli.

Trump puolestaan kiitteli Washingtonissa tehtyjä toimia sen jälkeen, kun poliisi oli ampunut kyynelkaasua kohti rauhanomaisia protestoijia, kertoi CNN.

–  D.C:ssä ei ongelmia viime yönä. Monia pidätyksiä. Mahtavaa työtä kaikilta. Ylivoimainen joukko. Dominointi. Myös Minneapolis oli mahtava (kiitos presidentti Trump!), Trump kirjoitti itseään ylistävässä tviitissään.

EU ja YK arvostelivat voimankäyttöä

New York Timesin mukaan suurin osa mielenosoituksista on ollut rauhallisia, vaikka monissa kaupungeissa mellakoiden yhteydessä on ilmennyt tuhotöitä ja ryöstelyä ja useisiin kaupunkeihin julistettu öisiä ulkonaliikkumiskieltoja.

Poliisia on myös arvosteltu liiallisesta voimankäytöstä niin mielenosoittajia kuin toimittajia kohtaan. Muun muassa YK on vaatinut tutkimaan poliisin voimankäyttöä.

Myös EU on kehottanut poliisia suitsimaan voimankäyttöä. Australia puolestaan valmistelee vastalausetta australialaisiin toimittajiin kohdistuneesta väkivallasta.

Yhdysvaltain levottomuudet alkoivat, kun musta mies George Floyd kuoli Minneapolisissa valkoihoisen poliisin painettua häntä polvella niskasta pidätyksen yhteydessä liki yhdeksän minuutin ajan. Poliisi on nyt pidätetty, ja häntä vastaan on nostettu syytteet muun muassa kuolemantuottamuksesta. Kolmelle muulle pidätykseen osallistuneelle poliisille on vaadittu niin ikään syytteitä.

Tiistaina viranomaiset julkaisivat ruumiinavausraportin, joka totesi Floydin kuolleen tukehtumiseen, jonka aiheuttivat häntä pidelleet poliisit.