Lontoon kelmit matkustavat Amerikkaan

Tuskin olen ainoa, jota komediallisen rikosdraaman Kelmien kerho (Hustle) paluu telkkariin neljännen tuotantokauden uusin jaksoin ilahduttaa kovasti. Vaikka sarjan takana on peribrittiläinen BBC, mukana on runsas ripaus amerikkalaistyylistä viihdyttävyyttä.

Sarja kertoo viidestä lontoolaisesta ammattihuijarista, joilla jokaisella on oma osaamisen erikoisalueensa. Tehdyt huijaukset ovat ovelia ja pikkunäppäriä. Huijattavat ovat tavalla tai toisella kohtalonsa itse ansainneet. Sillä kuten sarja usein muistuttaa: rehellistä ihmistä ei voi huijata.

Kelmien kerhon jäsenet vaihtavat maisemaa. Mickey ( Adrian Lester) on lähtenyt Australiaan tavoitteenaan myydä Sydneyn oopperatalo. Porukan pomoksi pomon paikalle haluava Adrian ( Marc Warren) aikoo pistää paremmaksi. Hän ja loput kelmiporukasta lähtevät Yhdysvaltoihin myymään Hollywood-kylttiä. MA

Kelmien kerho MTV3 klo 20.00

Valmiiksi nauretut tilannekomediat, eli sitcomit, eivät ole juuri nyt muotia, mutta niitä on silti tv-ohjelmistossa lukuisia. Tänään Nelosen aamuissa alkava Hoidon tarpeessa (Out of Practice) on uusinta.

Hoidon tarpeestä kertoo perheessä, jolla on lääkäreitä yhtä paljon kuin keskinäisiä ongelmia. Tohtori Stewart Barnes ( Henry Winkler) on naimisissa menestyvän sydänlääkärin Lydian ( Stockard Channing) kanssa. Perheen poika Oliver ( Ty Burrell) on omahyväinen naistenmies ja plastiikkakirurgi. Oliverin sisko Regina ( Paula Marshall) on ensiapulääkäri ja lesbo. Ben ( Christopher Gorham) on sisarusparven musta lammas. Hän on parisuhdeterapeutti, eikä muiden mielestä oikea lääkäri lainkaan.

Hoidon tarpeessa ei ole huono komediasarja. Se on vain kovin tavanomainen ja yllätyksetön. MA

Hoidon tarpeessa Nelonen klo 8.00

Otsikon Sodan arvet on kerätty Ylen aiemmin näyttämiä tavalla tai toisella toiseen maailmansotaan ja Suomeen liittyviä dokumentteja. Tämän illan Sodan arvet -ohjelma on nimeltään Konepistooli Suomi.

Suomi-konepistooli on pistänyt miehiä kylmäksi valtavat määrät. Viime sodissa suomalainen konepistoolimies oli tehokas taistelija, joka sai aikaan rumaa jälkeä vihollisten joukoissa. Dokumentissa keskitytään Suomi-konepistoolin suunnittelijan, legendaarisen Aimo Lahden tarinaan. MA

Sodan arvet: Konepistooli Suomi TV1 klo 18.30

Suomalaisen viihteen grand old man Jukka Virtanen täyttää 75 vuotta. Tästä maasta tuskin löytyy yli 30-vuotiasta ihmistä, jotka eivät Virtasen tuotantoon olisi joskus tutustunut, tarkoituksella tai sitten sattumalta. Nuoremmatkin tuntevat vähintään miehen persoonallisen puheäänen, joka kelpaa vielä nykyäänkin tv-mainoksiin. Jukka Virtanen on illan Tv-arkiston tähti.

Teemalla Virtasta juhlistetaan maltillisesti. Ehkä siksi, että Virtanen on aina ollut enemmän MTV:n mies kuin Ylen. Musiikkiohjelmassa Hymy tunnetut artistit esittävät hymy-aiheisia kappaleita. Vuonna 1964 valmistuneessa ohjelmassa esiintyvät mm. Laila Kinnunen, Brita Koivunen, Lasse Mårtenson ja The Four Cats.

Konsertin jälkeen Jukka Virtanen kertoo kymmenen minuutin ajan muistojaan Hymy-ohjelman tekemisestä. MA

Hymy Yle Teema klo 21.5 Tv-arkiston vieraana: Jukka Virtanen Yle Teema klo 22.20

Tanssilavakulttuuri elää murroksen aikaa. Monet pienet lavat ovat sulkeutuneet ja tanssiharrastus on keskittynyt suuriin viihdekeskuksiin. Suikkalan lava Ruokolahdella on Suomen vanhimpia tanssilavoja. Paikalla on tanssittu jo 90 vuotta. Tosi tarina seuraa viikon ajan elämää lavalla, miten iskelmätähdet tulevat ja menevät, miten lavalla toisiinsa tutustunut pari käy tansseissa vielä 60 vuoden päästäkin ja miten paikallinen urheiluseura pyörittää lavaa illasta toiseen.

Suikkalan lava edustaa Suomessa jo harvinaiseksi käynyttä mallia. Lava pyörii pitkälle talkoovoimin, Ruokolahden kylät vuorottelevat järjestysmiehinä ja talkooväki myy makkaraa. Tosi tarinan on toimittanut Pertti Pesonen. Ohjelma on esitetty edellisen kerran toukokuussa 2006. MA

Tosi tarina: Lavan reunalla TV1 klo 20.00

Jim-kanavalle palaava Penn & Teller on jokaisen skeptikon toteutunut unelma. Miesten elämäntehtävä on huuhaan ja typeryyden paljastaminen ja niihin uskoville ihmisille nauraminen. Objektiivisuudesta ei ole tietoakaan, mikä on rehtiä ja viihdyttävää. Kirosanoja ei säästellä ja henkilökohtaisuuksiin mennään siekailematta.

Teller ja Penn Jillette ovat varsinaisesti taikureita, jotka ovat esiintyneet yhdessä pitkään. Kaavaan kuuluu, että pienikokoinen Teller ei koskaan puhu mitään, karhumainen Penn vastaa sanallisesta huumorista ja juontamisesta. Nämä roolit pidetään myös Penn & Tellerissä.

Aina Penn & Teller ei osu maaliinsa. Toisinaan he räksyttävät vain siksi, että ohjelma on pitänyt saada valmiiksi. Tänään käsitellään sitä, miten yhdysvaltain uhanalaisten lajien suojelemiseksi laadittu laki vaikeuttaa ihmisten elämää. Onko laki loppujen lopuksi edes pelastanut ainuttakaan lajia sukupuutolta? MA

Penn & Teller Jim klo 23.00

Yle Teema tekee (taas kerran) kulttuuriteon esittäessään viisiosaisen dokumenttisarjan Sydämessä chanson. Sarjassa esitellään viisi kuuluisaa, suorastaan legendaarista ranskalaista chanson-laulajaa, yksi jokaisessa jaksossa.

Ensimmäisen ohjelman tähti on sama nainen, jonka useimmat suomalaisetkin mainitsisivat ykkösesimerkkinä chanson-laulajasta: Edith Piaf. Pienikokoista Piafia kutsuttiin lempinimellä Pariisin pikku varpunen. Piaf oli traagisen elämän, mikä kuuluu myös hänen musiikistaan.

Seuraavien ohjelmien chanson-tähtiä ovat: Jacques Brel, Yves Montand, Juliette Gréco ja Serge Gainsbourg. Jaksot uusitaan seuraavana perjantaina klo 18.00. MA

Sydämessä chanson: Edith Piaf Yle Teema klo 23.20

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.