Punkrockia maailmankartalle

Timo Isoaho

Ruisrockin Telttalavan backstagella on kuuma. Todella kuuma. Pittsburghilaisen punkyhtye Anti-Flagin basistilaulaja Chris #2, oikealta nimeltään Christopher Lee Barker, kummastelee pohjoisen maan sääoloja.

- En tiennyt, että Suomessa voi edes olla näin lämmintä. Mehän kävimme täällä ensimmäisen kerran maaliskuussa ja silloin oli juuri sellainen keli, jollaiseen kuvittelinkin täällä törmääväni, irokeesipäinen 28-vuotias muusikko nauraa.

Maaliskuun viileydestä huolimatta vierailu jäi silti lämpimästi Chrisin mieleen.

- Soitimme tuolloin Helsingin Nosturissa ja ensimmäinen keikka myytiin todella nopeasti loppuun. Outo maa on bändille kuin bändille aina arvoitus, emmekä olisi voineet yllättyä positiivisemmin. Porukka tunsi vanhat biisimme ja riehui täysillä mukana. Jengin pogoilu oli todella intensiivistä, mutta samalla jotenkin ystävällistä. Amerikassa fanien meininki saattaa joskus yltyä liiankin hurjaksi.

Chris innostuu kehumaan seuraavaksi NHL-joukkue Pittsburgh Penguinsissa viime kaudella pelannutta suomalaista Jarkko Ruutua. Basisti tosin harmittelee sitä, että Penguins meni häviämään Stanley Cup -finaalin Detroit Red Wingsille.

- En edes muista, miten kauan olen ollut lätkäfani. Sekosin lajista, kun näin Mario Lemieuxin pelaavan. Siltä tieltä ei ollut paluuta, sillä Lemieux oli aivan uskomaton taikuri jäällä.

Anti-Flag tunnetaan pitkistä kiertueistaan. Kuukaudet ja vuodet vaihtuvat, mutta Pittsburghin punkmasiina ei tunnu piiputtavan.

- Toiseksi uusin levymme For Blood And Empire ilmestyi alkuvuodesta 2006. Olemme olleet tien päällä käytännössä sen julkaisusta asti - mitä nyt käväisimme studiossa kuukauden verran, purkittamassa huhtikuussa ilmestyneen The Bright Lights Of America -albumin, Chris kertoo.

- Viihdyn kiertueella mainiosti. Pääsen tapaamaan uusia ihmisiä ja saan esiintyä porukalle, joka on päättänyt jakaa kanssamme vision täydellisestä maailmasta. Mikä voisi olla hienompaa?

No niin. Päästiinhän sitä viimeinkin asiaan. Anti-Flag kun tunnetaan vahvasta poliittisuudestaan ja kantaaottavuudestaan. Esimerkiksi Chris on vakaumuksellinen vegaani ja eläinten oikeuksien puolestapuhuja.

- Pittsburgh on kasvattanut meidät tällaisiksi. Kaupunki eli aikoinaan terästeollisuudesta, mutta sitten suuret tehtaat suljettiin ja alue joutui ankaran laman kouriin. Jouduimme itse näkemään, miten hieno kaupunki vaipui eräänlaiseen koomaan. Nyt paikkakunta on taas nousemassa jaloilleen ja vahvan työläisetiikan pystyy aistimaan kaupungin kaduilla, selittää Chris.

- Omat ajatuksemme ovat peräisin kotipaikastamme sekä suosikkibändeiltämme, kuten Dead Kennedysilta ja The Clashilta. Olen itse diggaillut myös N.W.A.:n kaltaisia hiphop-ryhmiä.

Jos sinusta tulisi USA:n seuraava presidentti, mitä tekisit ensimmäiseksi?

- Amerikkaan pitäisi saada kunnallinen sosiaali- ja terveydenhuolto. Lisäksi säätäisin lain, jonka mukaan esimerkiksi presidenttiehdokas ei saa ottaa vastaan kampanjarahaa yrityksiltä.

Suomessakin on jouduttu puhumaan samasta aiheesta viime aikoina.

- Ihanko totta? Valitettavasti se kertoo vain siitä, että amerikkalainen malli on leviämässä jokaiseen maailman kolkkaan.

Pari tuntia myöhemmin käynnistyvä Ruisrockin-keikka osoittautuu odotusten arvoiseksi adrenaliinipaukuksi. Biisien väleissäkään ei säästellä vaan bändi käyttää ajan tehokkaasti hyväkseen pitämällä muutamia palopuheita. Konsertin aikana tulee jälleen kerran selväksi, että kantaaottava punkrock elää ja voi varsin hyvin.

- Punk, kuten monet muutkin musiikkityylit, on aaltoliikettä. Tällä hetkellä eletään taas eräänlaista huippua, kun jokaisesta ostoskeskuksesta voi hankkia punklevyjä ja -vaatteita.

- Muutaman vuoden kuluttua tilanne on todennäköisesti taas aivan erilainen. Levy-yhtiöt eivät enää kiinnostu punkbändeistä ja koko kulttuuri palautuu taas lähemmäksi ruohonjuuria. Jossakin vaiheessa tulee taas uusi räjähdys ja joku bändi palauttaa punkrockin maailmankartalle, Chris miettii ja jatkaa:

- Punkin ensimmäinen aalto nousi vuonna 1977. Sitten 1990-luvun alussa tulivat Green Day, The Offspring, NOFX ja Rancid. 2000-luvulla punk on taas muuttanut muotoaan ja markkinoille tulvii Fall Out Boyn ja My Chemical Romancen kaltaisia yhtyeitä. Jää nähtäväksi, millainen se seuraava aalto on.

- Punk ei kuitenkaan tarkoita minulle mitään tiettyä musiikkia tai vaateparsia vaan sitä koko suvaitsevaisuuden ideologiaa. Punk elää niin kauan kuin maailmasta löytyy tilaa erilaisille ajatuksille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.