Howardin onnen hetken päättyvät lyhyeen

Brittikomedia Vävypoika oon (Worst Week of My Life) on edennyt toisen esityskauden uusiin jaksoihin. Aiemmin Mel ( Sarah Alexander) ja Howard ( Ben Miller) olivat menossa naimisiin, mutta Murphyn laki iski jatkuvasti. Howard ei antanut appivanhemmilleen läheskään parasta mahdollista kuvaa itsestään.

Nyt häät ovat kuitenkin takanapäin, enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Howard ja Sarah ovat perheen perustamisen seuraavassa vaiheessa: Mel on raskaana.

Elämä hymyilee Howardille - lähes kokonaisen hetken ajan. Sitten Howard joutuu taas kokemaan Aku Ankan kohtalon. Mies on oikea epäonnenmagneetti. MA

Vävypoika oon TV1 klo 22.35

Jalkapallon EM-kisat päättyivät jo mutta jalkapallo on silti yhä tämän planeetan kuningaslaji. Leikillisemmän ja lapsellisemman kuvan lajista antaa FST5:n uusi 13-osainen animaatiosarja Kaikki ovat parhaita. Sarja kertoo joukkueesta, johon pääsevät pelaamaan sellaisetkin, jotka eivät muualle kelpaa. Siis jopa tulevat tv-kriitikot! Kaikki ovat parhaita on yhteispohjoismaista tuotantoa Ruotsin televisiolta. MA

Kaikki ovat parhaita FST5 klo 19.45

Kaksiosainen BBC:n tuottama minisarja Casanova on uusinta tammikuulta 2006. Tapaamme Casanovan niin lapsena, nuorena miehenä ( David Tennant) ja kuin vanhakin ( Peter O'Toole).

Casanova on maailmanmies, joka tulee toimeen missä seurassa tahansa ympäri Eurooppaa. Casanova elää täyttä elämää koko sielullaan.

Casanovan erikoisalaa on tunnetusti naisten rakastaminen ja rakastelu. Ensimmäisessä jaksossa Casanova pistää sekaisin hovinaiset Englannissa ja Italiassa. Toisessa jaksossa Casanovan tutut kuviot sekoittaa palvelustyttö Henriette ( Laura Fraser).

Tarina on vanha mutta toteutus moderni. Russell T. Daviesin käsikirjoitus on taidokas ja siinä on selviä linkkejä nykyaikaan. MA

Casanova TV1 klo 21.00

Tv-kriitikkoa hieman hävettää tunnustaa, että hän on Las Vegas -sarjan vakiokatsoja. Sarja kun ei varsinaisesti ole kovin syvällistä viihdettä, vaan pelkästään pintaa: glamouria ja tissejä. Tänään sarjassa vierailee näyttelijä Judd Nelson ja mainio bändi OK Go. MA

Las Vegas Nelonen klo 21.00

Kalastaminen on extreme-ammatti. Uusintana nähtävän Tosi tarinanpäähenkilö, ammattikalastaja Ronald Holmström, kertoo meren vieneen häneltä kolme setää ja 26 kaveria. Kaikki ammattimiehiä, mutta kylmä vesi tappaa nopeasti.

Kun tavallinen ihminen katsoo merta, hän näkee vain vettä, mutta kalastaja näkee myös pohjan, eikä pelkästään saaliin tähden, vaan välttääkseen myös kivikkoja ja hylkyjä, jotka särkevät pyydykset.

Suomalaisten tapaa noudattaa ja valvoa EU:n kalakiintiöitä pilkuntarkasti Holmström pitää suoranaisena tyhmyytenä. Kalastajat eivät virkamiehiä liiemmin arvosta, sillä hehän kehittelevät vain uusia säätelykeinoja vähentääkseen kalasaaliita ja rahantuloa. MA

Tosi tarina: Kalajuttu TV1 klo 20.00

Ihminen tarvitsee paitsi jumalansa niin myös demoninsa. Kuusiosainen dokumenttisarja Kelttimytologiaa kertoo kelttien demoneista, hirviöistä ja yliluonnollisista henkiolennoista. Ensimmäisen jakson teemana ovat nimenomaan demonit. Niiden uskotaan olevan pahoja henkiä, jotka ovat yhteydessä ihmisiin.

Yksi demoneista on nimeltään Púca. Se on muodonmuuttaja mutta loppujen lopuksi melko harmiton olento. Aivan toista maata on naispuolinen Caorthannach, demonien ja paholaisten äiti. Ohjelman juontaa walesilainen runoilija Twn Morys, joka kiertää kaikki tunnetut hirviöpaikat Britteinsaarten alueella. Tarinan kerrontaa väritetään animaatiolla, arkistomateriaalilla sekä äänitehosteilla. MA

Kelttimytologiaa: Demonit Yle Teema klo 20.35

Suomalainen metsäteollisuus on vaikeuksissa ja alalle veikataan vaikeita aikoja. Uusintana nähtävä Dokumenttiprojekti-ohjelma Kone 17 kertoo Voikkaan paperikoneen numero 17 hiljenemisestä. Elämä paikkakunnalla on pyörinyt Voikkaan tehtaan ympärillä. Huhtikuussa 2004 paperikone 17 suljetaan lopullisesti.

Samalla muuttuu 150 ihmisen elämä. Osa saa uuden työpaikan, osa jää eläkkeelle, osa työttömäksi. Eikä kyse ole vain työpaikasta ja toimeentulosta. Kyse on myös perheestä, ystävistä ja muista sosiaalisista verkostoista. Maailmantalouden pikkujuttu on 150 ihmisen elämässä valtava mullistus.

Toinen Suomi -kokonaisuuteen kuuluva dokumentti on toteutettu Heikki Aholan johdolla seitsemän ohjaajan yhteistyönä. MA

Dokumenttiprojekti: Kone 17 TV2 klo 23.25

Olinpa minä hölmö. Jotenkin luulin, että Yle ja kieltenopetus on eilispäivän juttuja. Toki sarja Lähikuvia Kiinasta opettaa kiinaa ja sitä seuraava Nael kummi viroa mutta ajattelin ohjelmia marginaali-ilmiöitä.

Sitten kävin vilkaisemassa Ylen nettisivuja.

Jos kielten omatoiminen opiskelu vähänkin kiinnostaa, kannattaa kirjoittaa selaimen osoiteriville oppiminen.yle.fi/kielet.

Sieltä löytyy oppimateriaalia lähes 20 kielen opiskelua varten, myös suomea. Tutuimmasta päästä ovat englanti ja ruotsi mutta mukana ovat myös esimerkiksi japani, kreikka, liettua ja viittomakieli.

Vaikka kielisarja ei juuri nyt pyörisikään tv:ssä, siihen liittyvä materiaali löytyy Ylen nettisivuilta. Kaikkiaan nettikursseja on peräti 143 kappaletta. Siinä luvussa ovat toki mukana muutkin nettikurssit kuin kielet. MALähikuvia Kiinasta Yle Teema klo 16.30 Nael kummi Yle Teema klo 16.45

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.