Merkel ei halua Obamaa puhumaan Brandenburgin portille

STT, AFP

Saksan liittokansleri Angela Merkel ei halua Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkaan Barack Obaman puhuvan Brandenburgin portilla.

Obama on ilmoittanut haluavansa pitää puheen Saksan yhtenäisyyden symbolina pidetyn portin juurella osana tulevaa Saksan vierailuaan. Merkelin edustaja kutsui pyyntöä "sopimattomaksi".

- On epätavallista käydä vaalikampanjaa ulkomailla. Yksikään korkea-arvoiseen virkaan pyrkivä saksalainen ei pitäisi puhetta esimerkiksi Moskovan Punaisella torilla, sillä sitä ei pidettäisi sopivana, Merkelin edustaja selitti.

Obaman puhepaikan kohtalon ratkaisee Berliinin kaupunginhallitus, joka ei ole vielä antanut päätöstään. Kaupunginjohtaja Klaus Wowereit on kuitenkin ilmoittanut tukevansa Obaman pyyntöä.

Useat saksalaisviranomaiset ovat huomauttaneet, että yleensä Brandenburgin portille on kutsuttu vain jo virkaansa valittuja ulkomaiden johtajia, ei pelkkiä ehdokkaita.

Barack Obama aikoo vierailla Berliinissä 24. heinäkuuta osana laajempaa Eurooppaan ja Israeliin suuntautuvaa kiertomatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.