Kalev Spa korvaa kloorivuodon seuraukset

Marjo Näkki / STT

Tallinnalaisen Kalev Span kylpylähotellin vieraat saavat hakea korvauksia tiistai-iltaisen kloorivuodon takia. Hotellin johtaja Piret Betlem kertoi STT:lle keskiviikkona, että korvauksista on sovittu asiakkaiden kanssa.

- Olemme tarjonneet uutta matkaa tai rahakorvausta.

Tapaukset on sovittu yksi kerrallaan. Korvauksia hoidetaan myös hotellin vakuutusyhtiön kautta. Suurin osa asiakkaista on Betlemin mukaan suhtautunut tapaukseen ymmärtäväisesti.

Kloorivuodon syyksi on paljastunut tiistai-iltana sattunut onnettomuus uimahallin allasveden käsittelyssä. Sen seurauksena rikkihappoa ja natriumhypokloriittia sekoittui ja kylpylään levisi kloorinhajua.

Vuodon jälkeen yli 30 ihmistä vietiin sairaalaan, ja hotellin 180 asukasta evakuoitiin toiseen hotelliin Tallinnan keskustassa.

Hotelli jatkoi toimintaansa keskiviikkoaamuna, mutta sen allasosasto pysyi kiinni.

Sairaalaan yöksi jääneet kolme suomalaislasta pääsivät pois keskiviikkona tarkastuksen jälkeen. Lastensairaalassa oli keskiviikkoyön yli seurannassa myös kolme muuta lasta, jotka saivat lisähappea ja nestettä.

- Lasten tila on täysin tyydyttävä, eikä heillä ole enää myrkytyksen oireita, lastensairaalan johtaja Mall Riikjärv kertoi STT:lle keskiviikkoaamuna.

- Lapset olivat tietenkin hieman säikähtäneitä ja surullisia, kun eivät oikein tienneet, mitä tapahtui.

Lastensairaalassa kävi tiistai-iltana myös neljä muuta suomalaislasta, mutta he pääsivät pois tarkastuksen jälkeen. Kaikkiaan tallinnalaissairaaloissa kävi myrkytysoireiden takia yli 30 ihmistä, joista 18 oli lapsia. He kärsivät muun muassa hengitysteiden ja silmien ärsytyksestä.

Pohjois-Viron aluesairaalassa hoidetaan vielä torstaihin kahta aikuista naista. Yksi pääsi pois jo keskiviikkona. He eivät olleet suomalaisia.

Kylpylässä teki keskiviikkona omia tutkimuksiaan sekä terveydensuojeluviranomaiset että poliisi. He tarkistivat muun muassa sitä, miten klooria pääsi ilmastointikanavia pitkin lähinnä uimahallin pukuhuoneisiin. Kloorivuodosta on aloitettu myös rikostutkinta.

-Selvitämme, rikottiinko kylpylässä vaarallisten aineiden käsittelemisestä säädettyjä määräyksiä, sanoi syyttäjänviraston tiedottaja Maria-Elisa Rannajoe STT:lle.

Syyttäjänvirastosta kerrottiin, että tutkinta on sikäli poikkeuksellinen, ettei tämänkaltaista laajaa onnettomuutta ole aiemmin sattunut.

Kuulusteluja ei kuitenkaan olen vielä aloitettu tai mahdollisia epäiltyjä nimetty.

Suomalaismatkailijat kritisoivat tiistai-iltana virolaisten evakuointi- ja pelastustoimia. Heidän mukaansa uimahallissa vierailijat ei tajunneet tilanteen vakavuutta. Virolaisviranomaiset eivät kuitenkaan kritiikkiä niele.

- Kaikki sairaalahoitoa vaatineet loukkaantuneet olivat sairaaloissa ja hotellihuoneet evakuoitu puolessa tunnissa, sanoi Marek Seer terveydenhoitovirastosta.

- Mielestäni se on suhteellisen hyvä tulos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.