Netin pelikauppoihin pääsee yhä näppärämmin myös konsolilla

Marko Ahonen

Tietokoneeseen löytyy netistä ilmaisia tai kohtuuhintaisia pelejä valtavat määrät, mutta konsolipuolella on ollut pitkään vaikeampaa. Ongelma on korjaantunut vasta nykyisen konsolisukupolven myötä. Nettipalvelut ovat konsolin kilpailuvaltti siinä missä hyvät pelitkin. Mikäli Wii, Playstation 3 ja Xbox 360 eivät ole kiinni netissä, ne ovat vajaakäytössä.

Moninpelit on ehkä paras syy kytkeä konsoli verkkoon, mutta tässä jutussa keskitytään ladattaviin pikkupeleihin. Niitä löytyy jokaiselle konsolille suuret määrät, mutta latauspalveluiden luonne poikkeaa selkeästi toisistaan.

Nintendo Wii on valinnut oman polkunsa myös netin suhteen. Koska Wiissä ei ole kovalevyä, pelit pitää tallentaa muistikortille. Kerran maksetun pelin saa kuitenkin ladata ilmaiseksi niin monta kertaa kuin haluaa.

Kaikki Virtual Consolen pelit ovat ilmestyneet aiemmin hyvin erilaisille laitteille. Mukana ovat tietenkin Nintendon omat vanhat konsolit NES, SNES ja Nintendo 64, mutta myös muitakin laitteita, jopa "tasavallan tietokone" Commodore 64. Virtual Console hellii varsinkin kasari- ja ysärikautta arvostavia retropelaajia.

Hinnat ilmoitetaan Wii-pisteinä. Yleensä se on 500-1200 pistettä. 2000 pisteen kortti maksaa kaupassa noin 25 euroa. Kaikkien konsolien nettipelit on kuitenkin kätevintä maksaa luottokortilla.

Xbox 360:n matkittu nettipalvelu Xbox Live on suosittu, teknisesti laadukas ja selkeä. Xbox Live Arcaden pikkupelejä löytyy reilusti toistasataa erilaista. Tuossa luvussa eivät ole mukana kaupassa julkaistavien pelien demot, eli ilmaiset kokeiluversiot. Live Arcaden valuutta on Microsoft-pisteet, joita yhdestä pelistä saa pulittaa 400-1200 kappaletta. 2100 pisteen kortti maksaa noin 30 euroa.

Playstation 3:n nettipalvelu on Playstation@Network ja siellä sijaitseva virtuaalinen pelikauppa Playstation@Store. Pelit on hinnoiteltu muihin verrattuna sangen erikoisella tavalla, euroina. Latausten hinnat liikkuvat 5-10 euron hujakoilla. Pelejä on yhteensä viitisenkymmentä plus demot päälle.

Playstation@Store uusiutui keväällä ja muuttui samalla hienomman näköiseksi, mutta hitaammaksi. Palvelu on selkeä ja tyylikäs. Pikkupelien valikoima on selvästi pienempi kuin kilpailija Xbox 360:lla. Suurin osa Storen julkaisuista on tehty PS3:lle, mutta mukana on myös aiempien Pleikkareiden klassikoita. Muutaman julkaisun saa siirrettyä myös PSP-käsikonsolille.

Kaikki PS3:n nettijutut menevät uusiksi, kun 3d-virtuaalimaailma Home sitten joskus valmistuu. Sonyn ja PS3:n "Second Lifen" on luvattu aukeavan vielä tämän vuoden aikana. Samaa sanottiin myös vuonna 2007. Jossakin vaiheessa kaikki konsolipelit hankitaan netistä, ehkä hieman Playstation 4:n ilmestymisen jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.