Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

In the Valley of Elah

Jarmo Valkola

Paul Haggisin käsikirjoittama ja ohjaama ensi-iltaelokuva In the Valley of Elah sijoittuu vuoteen 2004. Munrossa, Tennesseessä asuva entinen sotilaspoliisi Hank Deerfield (Tommy Lee Jones) saa tiedon Irakista juuri palanneen poikansa katoamisesta. Mike Deerfield (Jonathan Tucker) on hävinnyt jonnekin uudessa Meksikossa sijaitsevasta Fort Ruddin sotilastukikohdasta.

Huolimatta vaimonsa Joanin (Susan Sarandon) epäröinnistä, päättää Hank lähteä etsimään Mikea. Aluksi juttu näyttää kuuluvan armeijalle, mutta myöhemmin mukaan tulee paikallinen rikostutkija Emily Sanders (Charlize Theron), joka on varsin vastahakoinen tilanteen johdosta, mutta muuttaa mieltään tapahtumien edetessä. Samaan aikaan Hank saa haltuunsa Miken suttuisia videonauhoituksia, jotka hahmottavat hänen ja hänen kumppaniensa sotatoimia Irakissa.

Haggisin elokuvassa aluksi tavanomaiselta näyttävä katoaminen saa yhä oudompia piirteitä. Elokuvan rytmi etenee rauhallisesti ja nimi pohjautuu vanhaan legendaan Daavidin ja Goljatin taistelusta. Hank kertoo tuota Vanhan testamentin tarinaa Emilyn pojalle ja sen myötä Haggis luo yhteyden tuon perinteisen taistelun ja nykypäivän Irakin sodan välille.

Hank on edelleen sielussaan sotilas ja joutuu nyt kokemaan henkilökohtaisesti Irakin sodan rapauttavan vaikutuksen niin armeijan tasolla kuin omassa elämässään. Hän on myös Vietnamin sodan veteraani, joten näidenkin asioiden yhdistely käy Haggisin elokuvassa toteen.

Haggis kykenee niputtamaan yhteen monia, kiinnostavia ja ristiriitaisiakin totuuksia. In the Valley of Elahin katsojalleen tarjoamassa näkökulmassa on pohdiskelevuutta ja syvemmän totuuden etsintää. Haggisin tyylittely on luonteeltaan pienieleistä ja realistisen tuntuista, mikä huomattavasti lisää teoksen vaikuttavuutta ja tuo siihen mukaan yhdenlaista eletyn elämän makua. Kuvarajaukset ovat harkittuja ja kuvien kontrolloitu kesto on takeena elokuvan kokonaisvaltaiselle oivaltavuudelle.

Tommy Lee Jones tekee mahtavan roolityön poikaansa etsivänä isänä, jonka uurteiset kasvot kertovat katsojalle kaiken olennaisen kulloisistakin hetkistä. Charlize Theron säestää pätevästi tapaukseen perehtyvänä tutkijana ja Susan Sarandon vierailee melko lyhyesti äidin roolissa. Paul Haggis (mm. Crash) osoittaa elokuvallisen hallintakykynsä tämän mietityttävän aiheen kiinnostavasti toteutetussa näkymässä.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut