Hillitöntä hip hopin huumaa

Elina Mäenpää

Saapuessaan Jyväskylän tanssiopistoon seuraamaan tanssija Sanaz Hassanin, 27, ja tämän oppilaiden tanssia, tuntee itsensä väistämättä aavistuksen kömpelöksi. Hassanin ja neljän paikalla olevan ryhmän jäsenen, Julia Kivistön, 18, Laura Halosen, 18, Liisa Rytkösen, 23, ja Pete Rahikaisen, 17, liikehdintä on hämmentävän hyvännäköistä.

Mukana on iso kourallinen taitoa, vauhtia ja hyvää mieltä. Sanaz Hassani näyttää nauttivan tanssista täysin siemauksin, eikä hymy pakene naisen huulilta missään vaiheessa.

- Rakastan tanssia. Olen tanssinut jo 13 vuotta, kertoo Sanaz.

Rakkaus harrastukseen vei Sanazin vuonna 2005 vuodeksi New Yorkiin opiskelemaan tanssia. Lisäksi hän kävi suuressa kaupungissa treenaamassa kolmen kuukauden ajan. Suomessa Sanaz pitää tanssitunteja, tekee kisaohjelmia ja suunnittelee koreografioita.

- Tanssin lisäksi on olemassa arki. Tanssi on hyvä pitää harrastuksena. Jos siitä tulee keino elää, se muuttuu liian pakolliseksi. Into voi silloin kadota.

2004 Sanaz sanoi Keskisuomalaisen haastattelussa toivovansa, että hänestä tulisi isona mielettömän hyvä tanssija. Muistutus saa pienikokoisen naisen nauramaan.

- Isoksi en kasva, mutta haluan nähdä mihin asti voin päästä. Minulla on vielä aikaa. Vaikka ikä tulee vastaan, en anna sen tulla. Unelmanani on päästä New Yorkissa ryhmään, jonka kanssa voisin täysipäiväisesti tanssia ja esiintyä.

Tanssijana Sanaz kertoo olevansa vasta uransa alussa. Hänellä on omien sanojensa mukaan vielä paljon saavutettavaa ja monia haaveita toteutettavana. Takataskussa on menetystä muun muassa show- ja street-tanssien SM-kisoista.

Jokaisella Urban movements crew -nimisen ryhmän tanssijalla on jaloissaan tennarit ja yllään rennot, löysät farkut. He vetävät hip hopia ja vieläpä ansiokkaasti.

Tammikuussa ryhmälle pamahti kolmossija Nordic Moves -katutanssitapahtumassa. Tapahtumassa karsittiin Suomen parhaat tanssijat hip hopin MM-kilpailuihin. Mukana kisassa olivat Kivistö, Halonen, Rahikainen, Sanaz ja kolme muuta ryhmän tanssijaa. Koreografia oli Sanazin käsialaa.

Ryhmä tuntee vahvuutensa.

- Me olemme erilaisia kuin muut. Se on meidän vahvuutemme. Me teemme omaa juttuamme ja sekoitamme eri tyylejä, sanoo Kivistö

- Tanssiryhmänä meistä on muovautunut omanlaisia. Jos joku nyt tulisi mukaan ryhmäämme, hän olisi aluksi varmasti ihan pihalla, hymyilee Rytkönen.

- Kaikki me olemme luonteeltamme tosi erilaisia. Jokainen ryhmäläinen on kuitenkin hyvä tanssija. He kehittyvät todella nopeasti, kuvailee Sanaz oppilaitaan.

Opettaja itsekin saa hyvää palautetta nuorilta tanssijoilta.

- Sanaz on ihan uskomaton. Ennen kisoja me treenaamme tosi paljon! Kaiken pitää olla just, eikä melkein hiottua, sanoo Rahikainen.

- Julmaa hiontaa, siitä saa niin paljon irti. Treenit on rankkoja, mutta aina on hauskaa, kertoo Rytkönen.

Niin Sanazille kuin hänen oppilailleenkin tanssi on sydämen asia. Hip hop taas on heille suosikkitanssilaji monipuolisuutensa vuoksi.

- Rytmi on mahtava. Musiikkia saa tuotua monipuolisesti esille, kuvailee Rytkönen.

- Hip hopissa on niin paljon alalajeja. Me kaikki tanssimme myös jazzia. Jazz on pelkästään jazzia, hip hop on monipuolisempi, sanoo Rahikainen.

- Keholla voi tehdä paljon erilaisia juttuja, kertoo Halonen.

- Olen soittanut hip hop -musiikkia myös dj:nä. Hip hop vain sopii minun kropalleni. Tosin tanssin kaikkea muutakin. Mikäli haluaa olla ammattitanssija, pitää osata muokata itseään moneen tyyliin, toteaa Sanaz.

Sanaz sanookin tanssineensa "paljon kaikkea". Yksi aluevaltaus on vielä tekemättä, nimittäin paritanssi. Tulevaisuudessa nainen toivoo pääsevänsä kokeilemaan myös kyseistä tanssimuotoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.