Reppu selkään ja reissuun

Elina Mäenpää

Jyväskyläläinen Pauliina Kylä-Utsuri, 22, interreilasi kesällä 2007 poikaystävänsä kanssa. Pariskunta vietti juhannuksen tuntitolkulla asemalla istuen ja laululeikkejä laulaen. Italiassa oli junalakko. Gardajärven retkellä varpaan kynsi jäi kummallisesti kiinni rinkkaan ja irtosi. Virkistävä uiminen reilauksen lomassa jäi haaveeksi.

- Olin haaveillut uimisesta pitkään. Lisäksi poikaystäväni selkä paloi auringossa, vaikka hän ei normaalisti pala ikinä. Sitten kuorimme hänen selkäänsä ja minä valitin varvastani, Kylä-Utsuri nauraa reilausreissunsa sattumuksille.

- Meillä oli matkalla trangia mukana ja keitimme sillä ruokaa hostellin pihassa. Pilkoimme oksan palasia, teimme tulen ja siinä sitten kokkailimme.

Hauskoille sattumuksille on helppo nauraa jälkeenpäin. Kylä-Utsuri luonnehtiikin omaa reppumatkaansa elämysrikkaaksi.

Jyväskyläläinen Mirja Tanila, 22, reilasi ystävänsä kanssa myös kesällä 2007. Hän tapasi hämmentävän ystävällisiä, innokkaasti halailevia tummia miehiä, pelkäsi menettäneensä 200 euroa pankkiautomaatin pimetessä kesken käteisnoston ja päätyi "hikiseen karaokebaariin" etsiessään Pariisissa hyvää yökerhoa.

Tanila muistelee kommelluksia nauraen ja ylistää reilausta vapaudesta.

- Vapaus on hienoa. Voi mennä minne vaan, eikä välttämättä tarvitse kauheasti pohtia etukäteen. Joka paikassa odottaa uusi maa ja uusi kieli.

Tanila esittelee matkalta otetuista valokuvista syntynyttä kirjaa. Retki on tallentunut muistoksi kansien väliin.

Lentäenkin pääsee halvalla. Halpalentoyhtiöt tarjoavat edullisia matkoja moniin maihin. Kylä-Utsuri ja Tanila suosivat kuitenkin junamatkailua. Nuoria naisia kiehtovat niin kauniit maisemat kuin matkustamisen yksinkertaisuus.

- Lentoasemiakin on useita isommissa maissa. Junalla pääsee silti paremmin pienempiin paikkoihin. Reittiä ei reilatessa tarvitse suunnitella niin tarkkaan. Jos ei ehdi junaan, ei menetä välttämättä mitään. Halpalennoilla rahoja ei tuosta vain saa takaisin. Lisäksi ei tarvitse olla ihan kiinni aikatauluissa. Reilasimme kuukauden, eivätkä asiat niin pitkällä matkalla välttämättä mene niin kuin on suunniteltu, toteaa Kylä-Utsuri.

- Kyllä juna on parempi vaihtoehto. Näkee paljon enemmän maisemia, sanoo Tanilakin.

Molemmat aikovat tulevaisuudessa pakata reppunsa uudestaan ja suunnata reilaamaan.

Interrail on junamatkustusta ympäri Eurooppaa. 80-luku oli reilauksen kulta-aikaa, mutta 1990-luvulla suosio hiipui huomattavasti.

- 1980-luvulla Interrail-kortteja ostettiin toistakymmentätuhatta vuodessa. Viime vuosikymmenellä tulivat halpalennot ja suosio laski. Opiskelija- ja nuorisojärjestöt moittivat silloin reilausta jäykkyydestä. Vapautta ei ollut tarpeeksi, kertoo VR:n myynnin tukihenkilö Eija Kautto.

Huhtikuussa 2007 eurooppalainen Interrail-korttijärjestelmä uudistui. Joustavuus lisääntyi kun ennen käytössä ollut maiden vyöhykejako poistui. Nyt reilaaja saa vapaasti valita oman maayhdistelmänsä.

Myynnissä on kaksi erilaista Interrail-korttia: Interrail Global pass, joka kelpaa kaikissa reilausmaissa sekä maakohtainen Interrail One Country Pass.

Pauliina Kylä-Utsuri ja Mirja Tanila olivat molemmat tyytyväisiä uuteen järjestelmään. Molemmilla oli käytössä Global pass.

- Suosio lähti uudistuksen myötä taas nousuun. Suomessa myynti on noussut muutoksen jälkeen noin 30 prosentilla, sanoo Kautto.

Halpalennot eivät uhkaa Interrailia nyt, vaan reilaajia riittää.

- Reilaten maailmaa näkee ihan eri tavalla. Jos tapaa vaikka kivan ihmisen juna-asemalla, voi muuttaa suunnitelmiaan ja jatkaa matkaa hänen kanssaan.

Kautto myös painottaa, ettei reilaaminen ole vain nuorten juttu. Matkustaa voi kuka tahansa. Nyt on lisäksi oiva aika alkaa suunnitella ensi kesän reppumatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.