Levitointia puuterilumessa

Heinimaija Hirvonen

Hiihtopummin vuodenkierto alkaa huhti-toukokuusta. Silloin tehdään päätös seuraavan vuoden hiihtoreissusta.

Arttu Muukkosella, 22, vuoden raskain vaihe alkaa olla takanapäin. Hän tekee kahta työtä, kirjoittaa sanomalehteen ja kerää laseja baarissa. Uudenvuoden jälkeen on aika nauttia työn hedelmistä. Silloin Muukkonen kavereineen lähtee neljäksi kuukaudeksi Himalajalle ja Alpeille laskemaan.

- Jo syksyllä katsoin kateellisena, kun jätkät olivat jo käyneet hiihtämässä Verbierissä, Muukkonen huokaa.

Muukkoselle kausi Alpeilla on neljäs. Kaudella tarkoitetaan monen kuukauden oleskelua hiihtokeskuksissa. Aikaisempina vuosina Muukkonen on rahoittanut oleskeluaan työskentelemällä yöt hiihtokeskuksen ravintoloissa.

Hiihtopummeja ei voi kutsua mukavuudenhaluisiksi. Muukkonen on jakanut pienen asunnon parhaillaan seitsemän ihmisen kanssa. Kausi yritetään elää mahdollisimman säästeliäästi. Budjetti riittää parin kaljan nauttimiseen mutta ei yleensä ryyppäämiseen.

Hiihtopummin peruspäivä on sellainen, että aamulla katsotaan, millainen sää on. Reittivalinnat tehdään sen mukaan.

- Yleensä menemme hissillä niin ylös vuorille kuin pääsee. Siitä jatkamme kiipeämistä joko jalan tai nousukarvojen kanssa. Sitten laskemme alas, yleensä laaksoon. Jos on hyvää, pehmeää lunta, hiihdämme hiki hatussa kahdeksan tuntia.

- Olen ollut yleensä puoli tuntia ennen töiden alkamista kotona. Nukkumaan pääsee töiden jälkeen kahdelta yöllä, ja seuraavana aamuna taas kahdeksalta ylös.

Niinä päivinä, kun laskeminen on huonon sään takia mahdotonta, Muukkonen rentoutuu. Suurinta nautintoa kausilaiselle on kuitenkin päästä hiihtoturistien joukosta ylös vuorille laskemaan koskematonta puuterilunta.

- Täydellinen lasku on sellainen, että ympärillä ovat hyvät kaverit, joihin voi luottaa. Itse laskun pitäisi olla pitkä. Sitä varten voisi mielellään tehdä ensin töitä, kiivetä tunnin tai pari sinne paikanpäälle. Rinne olisi sopivan jyrkkä. Uutta kevyttä pakkaslunta voisi olla sellainen vajaa puoli metriä.

- Sitten kavereiden kanssa söisimme vähän eväitä, hakkaisimme sauvoja yhteen ja lähtisimme laskemaan yksi kerrallaan. Lasku menisi täydellisesti, tasapaino olisi kohdillaan ja vauhti kasvaisi.

Ulkopuolinen näkee suljettujen reittien laskemisen hengellä pelleilynä. Kausilaiset eivät taas kutsu itseään extreme-urheilijoiksi.

- On monia reittejä, jotka ovat tuttuja, mutta joskus täytyy mennä paikasta, jossa oikeasti jännittää. Harha-askel tai horjahdus takaa pitkän pudotuksen jyrkässä rinteessä. Harvoin sitä jalkakäytävältä yhtäkkiä auton eteenkään horjahtaa. Kyllä suksilla liikkuminen alkaa olla sen verran tuttua, että niillä osaa pääasiassa edetä haluamaansa suuntaan, Muukkonen selittää.

Neljä kuukautta suksilla ja jatkuva työnteko kotimaassa näivettää kausilaisten sosiaalisia suhteita. Kevääksi pois matkustava voi joutua tekemään valintoja parisuhteen ja laskemisen välillä. Elämäntyyliä kuvaa Skimbaaja-lehden mainospaidasta lainattu "If I sleep with you tonight it doesn't mean I'll ski with you tomorrow".

Muukkonen myöntää miettineensä sitä, kuinka kauan kausilaiseksi lähteminen on järkevää, mutta vaakakupissa painavat asiat, jotka tekevät laskemisesta niin hienoa.

- Luonnossa liikkuminen ja uskomattomat maisemat ovat minulle tärkeä juttu. Toinen on sitten se hiihtäminen. Lujaa alamäkeen laskiessa leveät sukset nostavat laskijan lähelle pintaa. Silloin tuntuu kuin levitoisi. Se on niin uskomaton fiilis, että jos ei ole vaimoa tai asuntolainaa estämässä, kyllä sen perässä menee aika pitkälle. Vaikka Himalajalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.