Tutkija: Supertiistaina ei suuria yllätyksiä

STT

Yhdysvaltain esivaalien supertiistai ei tuonut mukanaan suuria yllätyksiä, arvioi suomalaistutkija Jussi Hanhimäki keskiviikkona STT:lle.

Demokraattisen puolueen kohdalla kisa meni odotetusti tiukoille, ja republikaaneista erottui yksi ylitse muiden.

- Näyttää siltä, että republikaani John McCain sai odotetusti etulyöntiaseman. Varmasti ei uskalla sanoa, että McCain voitti, mutta hän on kyllä selvästi johdossa kahteen muuhun ehdokkaaseen nähden, professori Hanhimäki sanoi.

Demokraattien taisto Hillary Clintonin ja Barack Obaman kesken sen sijaan jatkuu tasaväkisenä. Kumpikaan ei saanut tiistaina riittävää rakoa toiseen nähden, ja seuraavat merkittävät vaalipäivät on Hanhimäen mukaan ensi viikon tiistaina ja maaliskuun alussa.

Tiistaina äänestetään muun muassa pääkaupungissa Washingtonissa ja 4. maaliskuuta suurissa osavaltioissa Texasissa ja Ohiossa.

- Kuvittelisin, että kilpailu demokraattien puolella jatkuu vielä maaliskuun puolelle.

Pieniä yllätyksiä supertiistaista professori kuitenkin löysi.

Republikaanien puolelta sellainen oli, että Mike Huckabee pärjäsi niin hyvin ja voitti viisi osavaltiota. Toinen yllätys republikaanien vaaleissa oli, että Mitt Romneylla meni niin huonosti. Häneltä odotettiin voittoa Kaliforniassa, mutta osavaltion veikin McCain.

- Romney on se republikaaneista, joka hyvinkin saattaa luopua kisasta, mutta ei kuitenkaan vielä tällä viikolla.

Demokraattien yllätys oli se, että Clinton voitti Massachusettsissa, joka on tunnetusti Kennedyn klaanin vaikutusaluetta. Kennedyistä monet ovat asettuneet tukemaan Obamaa.

Hanhimäki on yksi Suomen Akatemian rahoittamista Finland Distinguished Professor Programme (FiDiPro) -professoreista. Hän työskentelee Tampereen yliopiston historian laitoksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.