Välivuoden voi viettää rokaten

Elina Mäenpää

Usein koulun penkiltä toiselle poukkoillaan kovalla kiireellä. Yksi jäi, toista putkeen. Kun loppu vasta häämöttää, saattaa nuori jo miettiä uusia opiskeluvaihtoehtoja tietämättä mitä tulevalta toivoo.

Joskus hengähdystauon pitäminen on ihan suotavaa. Lisäksi välivuosi voi olla täynnä rock'n'rollia ja musiikkimaailman kiemuroiden avaamista. Opintien tultua päähän voi musiikin ystävä pitää Rokkibreikin.

Että minkä?

Rokkibreikki on Keski-Suomen Opiston yleissivistävä linja, joka tutustuttaa nuoren musiikkimaailman saloihin. Esimerkki linjan sisällöstä oli viime torstaina Suolahtisalissa jyllännyt Chainsaw-Rock 2, jonka syksyllä startanneen, ensimmäisen Rokkibreikin opiskelijat tehtailivat alusta loppuun saakka itse. Rock oli jatkoa viime marraskuun Chainsaw-Rockille.

Tunti ennen tapahtuman alkua olivat hommat jo hoidossa ja linjanvetäjän, muusikko ja nuorisotyöntekijä Jukka Vehkalan mukaan nyt keskityttiin hengailemaan.

- Hengailu on tärkeä asia rocktouhuissa, Vehkala muistuttaa.

Edellispäivänä oli kasattu lavaa ja laitettu valoja kuntoon. Osa nuorista linjalaisista nousi lavalle, kuten esimerkiksi jyväskyläläinen Eve Ojanperä, 21. Ojanperä laulaa Rokkibreikki-bändissä ja kertoi saapuneensa paikalle juuri lopetettuaan meikkaustuokion.

- Tämä on paras koulu ikinä, totesi Ojanperä neutraalisti, kuin vain sanoen ääneen syvän totuuden.

Sivuhuoneessa aikaa viettivät seitsemäntoistavuotiaat, pitkätukkaiset muusikon alut, laukaalainen Jarno Saarinen ja pornaislainen Matti Korell. Molemmat pojat olivat peruskoulun jälkeen kaivanneet jotain muuta kuin ammattikoulun tai lukion penkkiä.

- Olen oppinut sosiaalisia taitoja ja miksaamaan paremmin, Saarinen luonnehti Rokkibreikki-aikaansa.

Salin pimennosta juttutuokioon suostuivat äänekoskelainen Jarno Vitri, 20, ja "selvästi liian vanha", konneveteläinen Mikko Manninen, 23.

- Ikinä en ole muuta tehnyt, kuin soittanut ja laulanut. Halusin hakea koulutusta. Muusikon hommien lisäksi kiinnostaa miksaus, ääni, tuotanto ja valot. Tai oikeastaan koko paletti, kertoi Vitri.

- Musiikki on aina kiinnostanut, en vain ole ollut ihan varma, mitä tahtoisin tulevaisuudessa tehdä. Täällä olen nähnyt, mitä musiikkitouhu on kulissien takana. Tietää nyt enemmän keikkamyynnistä, levy-yhtiön hommista ja esimerkiksi siitä, miten keikka kasataan, totesi Manninen.

Vitri haaveilee suuntaavansa artistikouluun Rokkibreikin loputtua. Manninen on tullut siihen tulokseen, että etsii ammatin muualta. Musiikkia hän aikoo jatkaa harrastuspohjalla.

- Peruskoulun tai lukion jälkeen ei välttämättä ole selvillä, mitä isona haluaa tehdä. Tämä on hyvä aika ajatusten selvittämiseen. Pääasia on suomalaiseen musiikkielämään tutustuminen. Kyseessä on aktiivinen välivuosi, jossa musiikki on väline. Tavoitteena ei välttämättä ole se, että ihmisistä tulee musiikkialan ammattilaisia, Jukka Vehkala sanoo.

Vehkala oli alunperin mukana ideoimassa linjaa ja päätyi siten opettamaan. Vehkalan lisäksi opetuksesta vastaavat vierailevat opettajat ja alan ammattilaiset. Mukana on ollut tapahtumajärjestäjiä sekä ihmisiä studio- ja äänentoistopuolelta.

Rokkibreikki-linjan ensimmäinen lukukausi käynnistyi viime syyskuussa. Ensimmäiset linjalaiset lopettavat koulutuksen toukokuussa.

Kaikki pääsevät kokeilemaan kaikkea. Vuoteen mahtuu muun muassa markkinointia, äänitysstudion käyttöä, valaisua, musiikkitapahtumien järjestämistä, bändisoittoa ja matkoja. Rokkibreikki 2007-2008 on vieraillut muun muassa Yle X:llä, Kaapelitehtaalla ja esiintyjänä Next Step -messuilla.

Seuraava Rokkibreikki pyörähtää käyntiin syyskuun 2008 alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.