Kanadan rockhirvi melodisena

Juho Hämäläinen

Tänään neljännen studioalbuminsa Never Too Loud julkaiseva kanadalainen Danko Jones on tuttu nimi suomalaiselle rockyleisölle. Väsymättömänä keikkajyränä tunnettu trio (jossa Jonesia komppaavat basisti John "JC" Calabrese ja rumpali Dan Cornelius) kuuluu jo suorastaan vakiokalustoon Suomen festareilla.

Danko Jonesin aikaisemmat levyt yhdistelevät bluessävyistä rytmimusiikkia ärhäköihin rockriffeihin, kokonaisuuden kruunautuessa usein avoimen seksuaalisilla ja hedonistisilla sanoituksilla. Danko Jonesin on totuttu rokkaavan kuin sen kuuluisan kiimaisen (kanadalaisen) hirven.

Siksipä kovaäänisiä ennakko-odotuksia jo nimelläänkin luova Never Too Loud onkin varsin yllättävä paketti. Se kun on Jonesin melodisin ja poppaavin albumi. Mukana on jopa akustisten kitaroiden eteenpäin viemä voimapopballadi Take Me Home. Tuotannollisestikin levy tekee pesäeroa edeltäjiensä kuivan pelkistettyyn soundimaailmaan.

Kotikaupungissaan Torontossa kysymyksiin vastaavan laulaja-kitaristin mukaan tästä voidaan kiittää levyn tuottanutta Nick Raskulineczia. Tämän meriittilistalta löytyvät muun muassa Foo Fighters, Rush, Stone Sour, Coheed & Cambria ja Velvet Revolver.

Äänityksiä edeltäneissä keskusteluissa huipputuottaja ja kanadalaistrio olivat samaa mieltä siitä, että melodisuus oli jotakin sellaista, mitä ryhmän aikaisemmilta levyiltä puuttui.

- Olen aina tiputellut tiettyjen bändien nimiä vaikutteinamme, mutta en ole tätä ennen laulanut heidän tyyliinsä, Jones myöntää.

Danko Jones on usein kertonut viihtyvänsä tien päällä huomattavasti paremmin kuin studiossa. Nyt hän kehuu Never Too Loudin äänitysten olleen Raskulineczin ansiosta hauskimmat levytyssessiot bändin historiassa.

- Hän todellakin ymmärsi mihin tähtäsimme ja ohjasi meidät perille kuten hyvän valmentajan kuuluukin.

Never Too Loud on myös ensimmäinen levy, jolla trioon vuonna 2006 liittynyt Dan Cornelius soittaa. Aikaisemmilla kokopitkällä paukuttanut Damon Richardson erosi yhtyeestä toissa vuoden helmikuussa julkaistun Sleep Is The Enemy -albumin äänitysten päätteeksi.

Jones ei selvästikään haikaile Corneliuksen lujalyöntisen edeltäjän perään.

- Meistä tuntui vihdoinkin bändiltä, joka työskentelee yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Kaikki jättivät egonsa studion ulko-ovelle. Mielestäni Dan soittaa levyllä fantastisesti. Biisit ovat mitä ovat juuri siksi, että olemme tiiviimpi yksikkö kuin koskaan aikaisemmin.

Kuten alussa todettiin, tekee Danko Jones rajusti töitä menestyksensä eteen. Pitkiä ajanjaksoja tien päällä viettävän yhtyeen Euroopan-kiertue alkaa huhtikuun alussa Norjasta. Loppuunmyyty Tavastia-klubin keikka (6.4.) on rundin toinen etappi.

Euroopassa ruotsalaiselle Bad Taste Records -firmalle levyttävän trion albumien menestys ei toistaiseksi ole täysin korreloinut armottoman kiertämisen aikaansaaman livesukseen kanssa, mutta Jones ei valita. Uuteen levyyn kohdistuu toki odotuksia.

Parhaiten suosiota on herunut kotimaan ulkopuolella Euroopassa. Jones suitsuttaakin eurooppalaisen yleisön asiantuntemusta ja omistautuneisuutta.

- Pohjois-Amerikassa ei arvosteta rockmusiikkia ollenkaan samalla tavalla kuin Euroopassa. USA:ssa kuhistaan enemmän Fall Out Boyn ja Rihannan tapaisten artistien ympärillä, Jones manaa.

- Olemme aina yllättyneitä, kun Yhdysvalloissa soittaessa törmäämme ihmisiin, jotka ovat matkustaneet tunteja ja odottaneet vuosia päästäkseen keikallemme. Meillä on siellä sellainen mukava underground-meininki käynnissä.

Kun edellisen kerran jututin Jonesia Tavastian-keikkaa ennen maaliskuussa 2006, oli tämä pahan flunssan kourissa. Siitä huolimatta laulaja teki sovitut haastattelut ja soitti sen perään erittäin energisen keikan. Työmoraalin puutteesta vokalistia ei todellakaan voi syyttää.

- Rakastan esiintymistä ja tiedän, että yleisö tulee katsomaan tämän hetken parasta rockshow'ta, joten meidän on saatava homma toimimaan. Olipa joku kipeänä tai ei.

Jones uskoo, että ilman toistakymmentä vuotta kestänyttä kiertolaiselämää hän olisi selvästi onnettomampi ihminen.

- Luulen, että olisin erittäin katkera, vihainen ja masentunut persoona. Olen aina halunnut tehdä tätä, ja tunnen itseni onnekkaaksi koska olen ainakin saanut mahdollisuuden kokeilla tällaista elämäntapaa. Lukemattomien kiertueilla vietettyjen vuosien jälkeen on tyydyttävää tietää, että on kokenut tällaista elämää ja selvinnyt siitä.

Tulevaa kiertuetta Jones kertoo odottavansa innolla. Viime vuosi kului pitkälti Never Too Loudin tekemisen parissa, joten kutinaa lavoille lähtemiseen on jo kertynyt. Kevät-kiertueen jälkeisistä esiintymisistä ei vielä ole tarkempaa tietoa, mutta Jones toivoo silti trionsa pääsevän jälleen Suomeen kesällä.

- Minä rakastan Suomen festareita! Yleisö on aina mahtavaa ja päädymme monesti tapaamaan ja katsomaan muita hienoja bändejä. Olen tutustunut suomalaisilla festivaaleilla vuosien saatossa useaan yhtyeeseen, joiden kanssa olemme edelleen ystäviä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.