Operaatio Rescue Dawn

Werner Herzog ei ole maailman menestyneimpiä elokuvantekijöitä. Hän on myös yksi mielenkiintoisimmista ja persoonallisimmista. Elokuvamaailmassa liikkuvien urbaanitarinoiden määrässä Herzog pärjää StanleyKubrickillekin. Dvd-uutuus Operaatio Rescue Dawn on Herzogin elokuvaksi yllättävän "normaali".

Operaatio Rescue Dawn perustuu tositapahtumiin. Aihe on Herzogille entuudestaan tuttu. Hän on tehnyt samasta miehestä myös dokumentin kymmenkunta vuotta sitten. Pakkomielteiset miehet sekoamisen partaalla epätavallisissa tilanteissa ovat aina olleet Herzogille läheinen teema.

Saksalaissyntyinen amerikkalaislentäjä Dieter Dengler ( Christian Bale) ammutaan alas kesken salaisen sotilastehtävän Laosissa 1965. Mies joutuu sotavankileirille. Toiminnan miehenä hän aloittaa pakovalmistelut saman tien. Kyse on henkiinjäämisestä ja hulluuden partaalle yltävästä pakkomielteisyydestä.

Dieter Denglerin elämä selvästi kiehtoo Werner Herzogia. Dengler on hieman sekopää. Hänen seuraavaa liikettään on vaikea ennustaa. Christian Bale on roolissaan erinomainen. Miehen muuntautumiskyvyllä ei tunnu olevan mitään rajoja.

Denglerin tarina on kiehtova ja ehdottomasti elokuvan arvoinen. Herzog on uhrannut omaa hulluuttaan ja luovuuttaan tehdäkseen elokuvansa aiheelle kunniaa. Operaatio Rescue Dawn on vähintään yhtä paljon Denglerin elokuva kuin Herzogin. Lopputulos on ehdottomasti katsomisen arvoinen, mutta se jää harmittavan vähän vajaaksi arvosanasta kiitettävä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut