Hyvä naapuri – Regina Rask

Eeva Saesmaa

REGINA RASKHyvä naapuri Otava 2007, 220 s. Regina Raskin aikaisemmista romaaneista tuttu toimittaja Vappu Helander jättää työnsä Oslon lähetystössä ja palaa takaisin synnyinseuduillensa Järvelään. Takaraivossa nalkuttaa epäilys, voiko Helsingin ja Oslon jälkeen tyytyä Järvelän tapaiseen pikkukylään, televisiouran jälkeen Järvelän Sanomiin. Vaikka on oma talo, ranta ja rannassa sauna. Vieressä metsä, josta ilmestyy komea, Suomi-filmien vaaleita sankareita muistuttava mies.

"Ihminen asuu oman päänsä sisällä. Ihan sama onko se New Yorkissa tai Helsingissä tai Järvelässä." Tähän oivallukseen Vapulla on tarinan mittainen matka kuljettavanaan. Sillä jos ihminen asuukin oman päänsä sisällä, täytyy tuo pää saada ensiksi kuntoon. Tämän jälkeen onnelliseksi tuleminen Järvelässä on tasan yhtä helppoa tai vaikeaa kuin jossain muualla.

Hyvä naapuri on viihdyttävä paketti, jossa on vähän kaikkea. Romantiikkaa ja huumoria, itsensä etsimistä ja kunnallispolitiikkaa. Vappu Helander on tarkkaan harkitulla sanailulla terävöitetty mainio sekoitus räväkkyyttä ja epävarmuutta.

Pikkukaupunki asukkaineen hahmotellaan realistisen kaavamaisesti. Mitään itsestään selvää idylliä ei Järvelästä rakenneta, luonnonrauhan lisäksi kylänraitilta löytyvät ne pakolliset R-kioski, Kela ja kunnantoimisto. Tapetille nostetaan niin työpaikkojen kuin koulunkin lakkauttaminen. Kaupunginjohtaja on kauttaaltaan lipeväksi geelattu, työttömäksi jääneet miehet heittävät paikallisessa tikkaa paperitehtaan johtajan kuva maalitaulunaan.

Puhuttelevin hahmo on ressukan oloinen opettaja Saarnio, jonka leskimiehen elämää kannattelee se hatara toive, että Pyhä Henrik olisi muinoin saarnannut Järveläläisellä pellolla nököttävässä ränsistyneessä ladossa. Kunnanjohtajan paikalle puuhaama dendrokologi mittalaitteineen symboloi osuvasti sitä, kuinka nykyajan tulosajattelu ulosmittaa myyttejä ja unelmia.

Juoni soljuu ennalta-arvattavasti mutta mukavan juohevasti. Maailmalta kotiin palaava toimittaja pistää pian kylän asiat kuntoon. Yksityiselämän sotkut aukeavat komean naapurin avustuksella. Kirja tarttuu aiheisiinsa reippaasti, millään osa-alueella ei vain päästä pintaa syvemmälle. Mutta Raskin ote on raikkaan humoristinen, ja Vappu Helanderin napakka hahmo riittää viihdyttämään tämänkin tarinallisen verran.

EEVA SAESMAA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.