Autokauppias ei ymmärrä Liliuksen palkan perusteita

Lauri Martinmäki

Pitkän linjan autokauppias, Autopale Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pentti Rossi sanoo, että Fortumin toimitusjohtajalle Mikael Liliukselle maksetaan vuodesta toiseen järkyttävän suurta palkkaa liian löyhin perustein.

- Vääryydet pitää oikaista. Valtioneuvoston on turha väistää vastuutaan ja väittää, ettei se pysty puuttumaan Fortumin hurjiin palkkoihin. Valtio Fortumin enemmistöomistajana voi koska tahansa kutsua koolle yhtiökokouksen käsittelemään, onko yhtiön hallituksen harjoittama palkkapolitiikka ollut oikeaa, Rossi sanoo.

Hänen mukaansa Fortumin hallitusta on tarvittaessa vaikka vaihdettava, jotta yhtiön johdon palkat saadaan tolkulliselle tasolle.

- Esimerkiksi Liliuksen ansiothan eivät perustu osaamiseen, vaan yleiseen energian hintojen nousuun. Jos Liliuksen vuodessa tienaamaa 11,3 miljoonaa euroa vertaa vaikkapa Marimekon Kirsti Paakkasen elämäntyönsä myynnistä saamiin miljooniin, näiden kahden ansiot eivät ole missään suhteessa, Rossi paukauttaa.

- Kansan on varmasti vaikeaa ymmärtää sitäkään, että valtio sallii määräysvallassaan olevan yhtiön maksaa yhdelle miehelle jatkuvasti miljoonapotteja, mutta toisaalta 120 000 hoitoalan työntekijän palkankorotuksiin ei löydy rahaa, hän ihmettelee.

Rossin mielestä yhtiöverotus on nyt aika lailla kohdallaan, mutta ansiotuloverotus on edelleen palkkahaitarin alapäässä liian kireää.

- Kaikkien on maksettava veroa maksukykynsä mukaan ja paljon ansaitsevien suhteellisesti pienituloisia enemmän. Ilman veroja mitään yhteistä hyvää ei ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.