Saksassa verotietojen julkistaminen jyrkästi kielletty

Kimmo Kiimalainen

Saksassa verotietojen julkistaminen suomalaismalliin on kielletty jyrkästi lailla. Maan tietosuojalain mukaan verotus on kansalaisen yksityisasia, jota viranomaisen on suojeltava kaikin keinoin. Poikkeusta linjasta ei tehdä sen paremmin julkkisten kuin suurituloistenkaan veronmaksajien suhteen.

Saksan veromaksajien keskusliitto Bund der Steuerzahler näkee lainsäädännön olevan linjassa saksalaisten suuren enemmistön käsitysten kanssa. Liiton mukaan verotiedot ovat tabu, joiden yksityisyyteen kajoaminen johtaisi Saksassa välittömästi mittaviin protesteihin.

- Saksalaiset ovat tässä suhteessa erittäin herkkänahkaisia, Julia Berg liitosta sanoo.

Vastaavasti verosalaisuuden loukkaamisella on liittotasavallassa kovat seuraukset. Tämän on saanut tuntea muun muassa Berliinin osavaltion taloussenaattori Thilo Sarrazin, jonka virasto julkisti syyskuussa puolivahingossa kolmen berliiniläispoliitikon verotustiedot. Sarrazinista tehtiin välittömästi rikosilmoitus.

Tulo- ja verotietojen puutteessa saksalaiset kadehtivat pääasiassa maan varakkaimpien ihmisten omaisuutta. Yksittäisten nimi-ihmisten omaisuudesta ja tuloista tihkuu kuitenkin julkisuuteen vuosittain vain arviotietoja, jotka perustuvat pääasiassa yritysomistuksiin ja julkistettuihin sopimuksiin.

Suppeaa Saksan rikkaimmat -listaa laatii muun muassa Manager Magazin -niminen saksalainen talousaikakauslehti. Saksan kaksi varakkainta yksityishenkilöä olivat viime vuonna Aldi-halpakauppaketjun omistajat Karl ja Theo Albrecht kumpikin yli 15 miljardin euron omaisuudella. Kolmosena listalla on Suomessakin tutun Lidl-ketjun omistaja Dieter Schwartz 10 miljardilla eurolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.