Nokia maksoi leijonanosan yhteisöveroista

Veijo Hyvönen

Maailman suurin matkapuhelinvalmistaja Nokia on jättiläinen myös suomalaisten veronmaksajien joukossa.

Nokia maksoi viime vuonna tuloveroja Suomeen 646 miljoonaa euroa, mikä on yli kymmenen prosenttia koko osakeyhtiöiden ja muiden yhteisöjen maksamasta kuuden miljardin euron potista.

Nokian verotettava tulo Suomessa nousi viime vuonna 3,1 miljardiin euroon. Koko konsernin liikevoitto viime vuonna oli 5,5 miljardia euroa.

Myös energia-ala on hyvä veronmaksaja. Fortum oli listan kolmonen ja Neste Oil nelonen. Yhteensä ne maksoivat veroa neljännesmiljoonan. Fortumin verotettava tulo nousi 493 miljoonaan euroon ja Neste Oilin peräti 525 miljoonaan euroon.

Eniten tuloveroa maksaneiden yhteisöjen listaa hallitsevat odotetusti pääkaupunkiseudun yritykset. 20 kärjessä on vain kaksi osakeyhtiötä pääkaupunkiseudun ulkopuolelta: turkulainen Bayer Schering Pharma (tuloveroa 45 miljoonaa euroa) sijalla 14 ja Boliden Kokkola (tuloveroa 42 miljoonaa euroa) sijalla 16.

Suomalaiset osakeyhtiöt ja muut yhteisöt maksoivat viime vuoden tuloksestaan 14 prosenttia enemmän tuloveroa kuin vuotta aikaisemmin. Osakeyhtiöille ja muille yhteisöille palautetaan veroja 361 miljoonaa euroa. Jäännösveroja peritään yhteisöiltä 310 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.