Verotiedot antavat pohjan keskustelulle

Mikko Välimaa

Keskisuomalainen julkaisee tänäkin vuonna levikkialueensa sekä valtakunnan keskeiset verotiedot. Ne on koottu verohallituksen rekistereistä, jotka ovat julkisia asiakirjoja.

Tiedonkeruussa on Keski-Suomessa huomiotu kunnan koko. Eniten tietoja julkaistaan siten suurista kunnista kuten Jyväskylän kaupungista ja maalaiskunnasta.

Listoille on valittu paitsi eniten tienanneita ja veroja maksaneita, myös valtakunnallisesti tai paikallisesti merkittävässä asemassa olevia ihmisiä. Mukana on myös ns. julkisuuden henkilöitä.

Julkaisemisen tarkoituksena on antaa lukijoille mahdollisuus seurata tulojen että verotuksen kehitystä. Tämä antaa muun muassa pohjan tuloerojen kasvusta käytävälle keskustelulle. Julkkisten verotiedoista voi tulkita puolestaan sitä, millä tavoin julkisuus tuo rahaa siitä eläville henkilöille.

Verotiedoista voidaan nähdä myös, miten yritysten omistajat maksavat veroa ja millaisessa suhteessa ne ovat esimerkiksi yritysten työntekijöiden tuloihin. Samoin voidaan seurata, miten henkilökuntaa irtisanoneet ovat saaneet tuloja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.