K1-yrittäjä ylivoimainen maakunnan tulokuningas

Mikko Välimaa

Keski-Suomen kovatuloisimman henkilön nimi vaihtui viime vuonna, kun kärkeen nousi K1-katsastusketjun myynnillä rikastunut Mikko Eskelinen.

Eskelisen yrityskaupassa saamat pääomatulot olivat vajaat 7,2 miljoonaa euroa, joista hän maksoi veroa reilut 2 miljoonaa.

Eskelinen oli kumppaneineen liikkeellä oikeaan aikaan, kun katsastustoiminta Suomessa vapautui. Onnistumisen perimmäinen resepti oli Eskelisen mukaan nopea päätöksenteko.

– Yrittämisessä onnistuminen vaatii paljon päätöksiä. Joskus ne ovat oikeita, joskus vääriä. Virheistä on opittava, mutta tärkeintä on, että uskaltaa tehdä ratkaisuja, Eskelinen sanoi Keskisuomalaiselle torstaina.

Rikastuminen ei Eskelisen mukaan ole muuttanut häntä ihmisenä.

Eskelinen jätti selvästi taakseen muun muassa maakunnan toissa vuoden tulokuninkaan, yrittäjä Matti Hällin. It-yritys Liinoksen kautta julkisuuteen aikanaan noussut Häll tuloutti pääomatuloja nyt vajaat 1,5 miljoonaa.

Jyväskyläläinen Eskelinen oli toinen K1 Katsastajat -ketjun suuromistajista. Ketju myytiin viime vuonna espanjalaiselle alan suurketjulle.

Myös ansiotuloissa tulokärki vaihtui, kun ykköseksi nousi muuramelainen Tero Ahonen, joka tienasi 428 000 euroa. Pääomatuloja hänelle kertyi 219 000 euroa ja veroja hän maksoi 280 000 euroa. Suurien ansiotulojen taustalla on yrityskauppa. Ahonen myi pari vuotta sitten Bob-Paperi-yrityksensä. Bob-Paperi on paperinjalostusyritys, joka tekee muun muassa alihankintatöitä metsäteollisuudelle.

Toisena ansiotulolistalla on Sampo Pankin entinen yrityskonttorijohtaja Tapio Yliruikka. Pankin palveluksesta eronneen Yliruikan tulot kipusivat 416 000 euroon, joista verottaja vei 214 000 euroa.

» Lue lisää perjantain Keskisuomalaisesta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.