Viljelijöiden kriisikokous vaati parempia hintoja

STT

Helsinkiin kokoontunut maanviljelijöiden kriisikokous vaati maataloustuotteille parempaa hintaa. Satojen viljelijöiden joukko luovutti Vanhalla ylioppilastalolla hallitukselle vetoomuksen, jossa vaadittiin erilaisia toimia tilanteen korjaamiseksi.

Maanviljelijöiden yrittäjätulon on ennustettu laskevan tänä vuonna 40 prosenttia eli alimmilleen kolmeenkymmeneen vuoteen. Syynä on kustannusten eli esimerkiksi rehujen, polttoaineiden ja lannoitteiden kallistuminen. Myös ruoan hinta on noussut, mutta nousu ei ole välittynyt tuottajien saamiin korvauksiin.

MTK:n puheenjohtajan Michael Hornborgin mukaan maatalouden kaikkien tuotantosuuntien kannattavuus on romahtanut ja investointeja tehneiden viljelijöiden tilanne on erityisen vakava. Kustannuskriisi vaarantaakin hänen mukaansa tuotannon jatkumisen monella tilalla.

Ville Savelainen on pitänyt sikatilaa Iitissä viisitoista vuotta.

– Vielä en ole lopettamista miettinyt, sitä kipurajaakaan on vaikea sanoa, Savelainen miettii. Hän kuitenkin uskoo, että sikatiloilla tullaan lähiaikoina näkemään konkursseja, jos tuotantoa ei saada kannattavaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.