Euroopan näyttelijät veivät keskeiset Oscarit

STT

Tämän vuoden Oscar-gaala oli eurooppalaisten näyttelijöiden suurmenestys. Nyt koettiin ensi kerran sitten vuoden 1964, että näyttelijöiden neljä pääpalkintoa menivät kaikki Yhdysvaltain ulkopuolelle. Pystit saatiin tällä kertaa Eurooppaan.

Illan yllättävimmäksi voittajaksi arvioitiin Marion Cotillard. Hän vei naispääosan Oscarin Ranskaan roolistaan leffassa Pariisin varpunen – Edith Piaf. Edellisen kerran naispääosan Oscar saatiin Ranskaan vuonna 1960, jolloin pystin otti Simone Signoret.

Naispääosan Oscar on myönnetty tätä ennen vain kerran elokuvalle, jonka puhekieli on muu kuin englanti. Cotillard toisti nyt Sophia Lorenin saavutuksen vuodelta 1962.

Miespääosan ja naissivuosan Oscarit menivät Brittein saarille, kun voittajiksi kipusivat Daniel Day-Lewis ja Tilda Swinton. Day-Lewis nähtiin filmillä There Will Be Blood ja Swinton elokuvassa Michael Clayton.

Euroopan täyspotin varmisti espanjalainen Javier Bardem, joka nappasi miessivuosan palkinnon elokuvasta Menetetty maa.

Väkivaltainen draama Menetetty maa oli tämän vuoden Oscar-gaalan palkituin elokuva. Joel ja Ethan Coenin ohjaama filmi vei neljä Oscaria. Menetetty maa sai muun muassa parhaan elokuvan ja parhaan ohjaajan tunnustukset.

Vuoden 2008 Oscar-gaalaa leimasi palkintojen jakaantuminen monelle elokuvalle. Menestynein filmi saa yleensä enemmän kuin neljä pystiä.

Toiseksi eniten eli kolme Oscaria otti elokuva Medusan sinetti. Paul Greengrassin ohjaama toimintaleffa sai nyt kolme filmitekniikkaan liittyvää palkintoa.

Vieraskielisen elokuvan Oscar matkasi Itävaltaan. Maansa kautta aikain ensimmäisen Oscarin pokkasi ohjaaja Stefan Ruzowitzky holokaustia sivuavasta filmistään Die Fälscher.

Animaatiofilmien Oscar-palkinnon sai Disneyn ja Pixarin menestysleffa Rottatouille.

Vuoden 2008 Oscar-gaalan häviäjäksi voi luonnehtia Paul Thomas Andersonin filmiä There Will Be Blood. Se oli ehdolla kahdeksan palkinnon saajaksi, mutta Oscareita heltisi lopulta vain kaksi, miespääosasta ja kuvauksesta.

Parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen Oscarin otti stripparin uralta kynän varteen siirtynyt Diablo Cody, jonka tekstiin perustuu elokuva Juno.

Dokumenttielokuvan tunnustuksen pokkasi Alex Gibney filmistään Taxi to the Dark Side.

Oscar-gaalan juonsi politiikan satiirikkona tunnettu Jon Stewart. Hän oli monen muun tapaan huomannut, että Oscar-ehdokkaiden sävy oli pessimistinen ja erittäin väkivaltainen.

– Tässä on joukko Oscar-ehdokkaaksi päässeitä psykopaattitappaja-leffoja. There Will Be Blood? Sweeney Todd – Fleet Streetin paholaisparturi? Voin vain sanoa, että Jumalalle kiitos teiniraskauksista, Stewart viittasi Juno-elokuvan tarinaan.

Väkivaltaisen Oscar-vuoden karmivin roolihahmo lienee Javier Bardemin esittämä palkkatappaja, joka teurastelee Coenien Menetetyssä maassa.

– Coenit olivat riittävän hulluja uskomaan, että pystyn esittämään tuon roolin. Kaiken kukkuraksi he muovasivat päähäni historian kammottavimman kampauksen, Bardem viittasi lievästi ilmaisten omituiseen filmikuontaloonsa.

Ennalta-arvattavien kiitospuheiden joukossa ilahdutti myös Tilda Swinton. Hän omisti Oscarinsa amerikkalaiselle agentilleen.

– On sanottava, että Oscar-patsaalla on juuri samanlaiset pakarat kuin agentillani.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakoi Oscar-palkintonsa nyt 80:nnen kerran.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.