Psykiatria vähentää 1600 laitospaikkaa

Marita Tiihonen

Psykiatrian laitospaikkojen alasajo jatkuu Suomessa. Paikkoja on nyt noin 4 600. Tavoitteena on, että vuonna 2015 niitä on enää 3 000. Näin linjaa kansallinen mielenterveys- ja päihdesuunnitelma, joka julkistetaan ensi vuoden alussa.

- Ensin on resursoitava riittävät avopalvelut. Sen seurauksena sairassijojen tarve vähenee, korostaa Mieli 2009 -työryhmän puheenjohtaja, apulaisosastopäällikkö Marja-Liisa Partanen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ennakkotietojen mukaan työryhmä ehdottaa myös, että jäljellä olevista erillisistä psykiatrisista sairaaloista luovutaan kokonaan.

Viimeisen 30 vuoden aikana laitospaikkoja on vähennetty jo 15 400 eli alle neljännekseen 1980-luvun tilanteesta. Potilasmäärä on kuitenkin pysynyt samana.

Työryhmän sihteeri, ylilääkäri Timo Tuori Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksesta toteaa, ettei rakennemuutos ole sujunut mallikelpoisesti. Avopalveluja ei ole resursoitu riittävästi.

- Perusterveydenhuollon on otettava nykyistä suurempi vastuu mielenterveyspotilaista. Tämä on työryhmämme keskeisin suositus. Psykiatriset sairaalat tulee liittää osaksi yleissairaaloita.

Lääninlääkäri Paula Ollosen mukaan potilaiden selviytymistä ei pystytä turvaamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.