Viranomaisten puhelut katkesivat koko maassa

Asta Tenhunen

Poliisien ja palomiesten puhelut mykistyivät, kun turvallisuusviranomaisten käyttämä radioverkko Virve temppuili pahoin keskiviikon vastaisena yönä koko Suomessa.

Erityisesti palomiesten, poliisien ja ensihoitajien käyttämän verkon puheluliikenne oli kokonaan poikki aamuyöllä noin kahden tunnin ajan koko maassa. Vastaavaa ei ole tapahtunut viranomaisverkolle aiemmin Suomessa.

Katkon ei kuitenkaan tiedetä aiheutuneen vakavia vaaratilanteita, sillä verkko mykistyi juuri hiljaiseen aikaan alkuviikon aamuyönä eikä esimerkiksi vilkkaana viikonloppuiltana, jolloin onnettomuushälytyksiä on paljon.

Virve-verkossa pystyttiin lähettämään tekstiviestejä, ja viranomaiset korvasivat myös tavallisilla matkapuhelimilla oman viestintäverkkonsa katkosta.

- Näin on käynyt. Virven puheliikenne oli pois käytöstä. Kyse oli vakavasta viasta, joka koski koko Suomea, projektipäällikkö Harri Virtanen Suomen Erillisverkoista vahvistaa.

Suomen Erillisverkot Oy on valtion omistama yritys, joka operoi ja kehittää Virve-verkkoa.

- Tekninen vika paikallistettiin ja korjattiin kuntoon, mutta selvittelemme vielä, miksi näin pääsi käymään, vaikka tekninen toimivuus on varmennettu kahdennetuilla yksiköillä.

- Virve-verkko rakennettiin valmiiksi vuonna 2003. Koko aikana ei ole sattunut näin harvinaislaatuista vakavaa vikaa. Yhteydet ovat nyt kunnossa, mutta olemme toki varpaillamme ja selvittelemme, ettei sama vain toistu.

Vika ei estänyt hätäkeskuksia välittämästä tekstiviestillä hälytyksiä, mutta esimerkiksi poliisit eivät voineet viestiä Virve-puhelimilla keskenään. Sama koski myös esimerkiksi pelastuslaitoksen yksiköiden välistä viestintää ja viranomaisten välisiä Virve-puheluja.

Isossa onnettomuudessa tai esimerkiksi poliiseillekin vaarallisessa väkivaltatilanteessa Virve-puhelut ovat tärkeä yhteydenpito viranomaisten kesken. Virven kautta viranomaiset voivat välittää ja kysyä lisätietoja paitsi toisiltaan niin myös hätäkeskuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.