Sähköisellä äänestyksellä monia etuja

STT

Jos sähköisestä äänestyksestä tulee joskus yleinen tapa vaaleissa, äänestäjä voi myös varsinaisena vaalipäivänä äänestää missä tahansa äänestyspaikassa.

Oikeusministeriö on arvioinut sähköisen äänestyksen käyttökelpoisuutta selvityksessään eduskunnan perustuslakivaliokunnalle.

Suurimmat hyödyt sähköisestä äänestyksestä saataisiin ministeriön arvion mukaan kuitenkin ennakkoäänestämisessä. Vaalin varmuus paranisi, äänestys ja äänten laskenta nopeutuisivat. Lisäksi säästöä syntyisi materiaali- ja postikuluissa sekä viranomaisten työssä.

Sähköisen äänestyksen oloissa olisi myös helpompi päästä siihen, että ennakkoäänestyksen ja varsinaisen vaalipäivän välissä ei olisi enää neljän päivän jaksoa, vaan vaalipäivä olisi suoraa jatkoa ennakkoäänestykselle.

Asia kiinnostaa perustuslakivaliokuntaa sen vuoksi, että hallituksen on tarkoitus jossain vaiheessa päättää, miten sähköisen äänestyksen käyttöönotossa edetään. Sitä tietä asia on tulossa eduskunnan päätettäväksi.

Kunnallisvaaleissa sähköistä äänestystä kokeillaan Karkkilassa, Vihdissä ja Kauniaisissa. Äänestäjä voi niissä valita sekä ennakkoäänestyspaikoissa että vaalipäivän vaalipaikoissa, haluaako hän äänestää perinteiseen tapaan äänestyslippua käyttäen vai sähköisesti.

Oikeusministeriön mukaan sähköisen äänestämisen luotettavuus ja turvallisuus kokeiluhankkeessa toteutetulla tavalla on vähintään yhtä hyvä kuin perinteisessä lippuäänestyksessä.

Äänestäjä äänestää vaaliviranomaisen edessä ja tietokoneelle annettu ääni pysyy salattuna sähköisen uurnan purkamiseen asti. Jos äänestäjä epäilee, tallentuiko ääni, vaalivirkailija voi pyynnöstä tarkistaa asian ilman, että vaalisalaisuus kuitenkaan murtuisi.

Äänestämisen luotettavuutta parantaisi ministeriön mukaan sekin, että sähköisessä äänestyksessä ei ole epäselviä numeroita. Vahingossa väärin äänestämisiä vähentäisi se, että äänestäjä saa näkyville numeron takana olevan ehdokkaan nimen ennen äänestystapahtuman hyväksymistä.

Jos äänestyksen aikana sattuisi sähkökatko, äänestysliput kaivettaisiin esiin varajärjestelmänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.