Keskisuomalaisen suuren pelkokyselyn vastaukset kokonaisuudessaan

Keskisuomalainen

”Pelkään sitä että kuntoudunko niin,että pääsisin rakkaaseen työhöni takaisin.”

”Että oikeus ei toteudu.”

”Ilmastomuutosta.”

”Minä en pelkää muuta kuin ihmisten vimmaa tuhota maapallo ja luonto sekä myös ihmisen pahuutta. Joka päivä voi lehdestä lukea kuka tappoi ja kenet ja kuka kävi kenenkin kimppuun. Ihminen on pahin asia mitä planeetallemme koskaan on sattunut. Me olemme luonnottomia luonnon vääristymiä ja virheitä koko rotu. Me rakennamme laitteita joilla voi tapattaa itsensä liialla nopeudella, saastuttaa luontoa, tuhota kokonaisia pieniä valtioita suurilla pommeilla, aseet senkun kehittyvät...me tuotamme, tuotamme ja tuotamme, ostamme ja kulutamme sellaisella vimmalla missä ei ole minkäänlaista järkeä. Tavarat jotka omistamme, määräävät meidän arvomme..Elämämme ja ajatusmaailmamme on niin vääristynyt ettei se enää voi kovin paljoa pahemmaksi vääristyä. Sitä minä pelkään, ihmisen tyhmyyttä ja heikkoutta. Moraalitonta käyttäytymistä ja luonnosta vieraantumista. Me emme enää tiedä mistä olemme tulleet ja jos tiedämme, emme kuitenkaan kunnioita sitä.”

”Että lapsille tapahtuu jotain ikävää.”

”Ettei tulevaisuus olekkaan sellainen kuin on suunnitellut.”

”SDP:n ja Kokoomuksen yhteistä hallitusta.”

”Sitä, että kakaroille sattuu jotakin. Siis loukkaantuu, sairastuu tai kuolee. Se on aivan ehdoton pelko nro 1. Sama se on vähän oman olemisen kanssa eli pelottaa, että loukkaantuu kolarissa tai vastaavassa liikuntakyvyttömäksi tai peräti vihannekseksi. Myöskin ajatus riuduttavasta pitkäaikaissairaudesta nostaa kylmät väreet. Pommit ja ampujat ei huoleta kauheasti, eikä mikään ilmastonmuutos.”

”Pelkään hyvin monia asioita, joitakin enemmän kuin toisia. Ampiaiset saavat minut jähmettymään paikoilleni. Pimeässä vieraassa paikassa tunnen itseni hyvin epävarmaksi. Epäilen jonkun keksivän käydä kimppuuni. Ennen pelkäsin kovasti joutuvani todistamaan ihmisten aiheuttamaa maailman lopullista tuhoutumista. Koettuani asiasta jo vuosikausia valtavaa ahdistusta olen "kyllästynyt" tai pikemminkin turtunut sen ajattelemiseen. Enää se ei ole kuin surullisuutta herättävä aatos. Suurimman pelon paikan elämässäni otti vähän ajan kuluttua se, mitä jotkut tuntemani ihmiset voisivat tehdä vahingoittaakseen itseään tai muita. Pelkäsin etten pysty estämään heitä. En kuitenkaan jaksanut loputtomiin ahdistua tuostakaan vaikka osa peloistani onkin jo toteutunut ja koen jonkinasteista syyllisyyttä kyvyttömyydestäni muuttaa asioita. Nyt koen itseni aivan liian itsekkääksi, sillä tämänhetkinen suurin pelkoni koskee lähinnä minua itseäni. Pelkään äärettömästi sitä, etten osaisi elää mikäli eräs ihminen kuolisi. Mikäli hän päättäisi ettei enää tahtoisi olla tekemisissä kanssani - murtuisin, kyllä. Siitä kuitenkin selviäisin pitkän murheen jälkeen, mutta kuolema...”

”Muutos pelottaa, koska se on jotain mitä ei tunne. Tuntematon pelottaa. Minä pelkään esimerkiksi ilmastonmuutosta. Ilmat ovat selkeästi lämpimämpiä kuin aikaisemmin, Suomen ilmasto on muuttumassa lähemmäs meri-ilmastoa. Lajeja kuolee sukupuuttoon, suuret merivirrat saattavat kääntyä. Ilmasto on kääntynyt lämpimämmäksi huomattavasti nopeammin kuin mitä normaalissa lämmin kausi-jääkausi -syklissä. Ja kaikki tapahtuu valtavissa mittasuhteissa. Pelkään nukkumaan menoa usein ollessani yksin; peitto on pakko vetää korviin. Pelkään myös läheisten menettämistä - eihän koskaan voi tietää, jos vaikka oma kulta joutuukin auto-onnettomuuteen. Joskus kyyneleet tulevat silmiin, kun mieli vie ajatuksesta toiseen liiankin lennokkaasti...”

”Edeskunnan ja hallituksen TYHMIÄ päätöksiä.”

”RAHOJENI LOPPUMISTA. Kaikki kallistuu mutta tuloni ei, ei todellakaan riitä mihinkään.”

”Eniten pelkään viruksia. Ihminen on melko avuton niiden kanssa, ainakin aluksi. Väkivalta on myös lisääntymään päin.”

”Vakavaan sairauteen sairastumista.”

”Pelkään kaikkea mikä eteen tulee.”

”Pelkään koko yhteiskunnan tasolla epävakautta, välittämisen rapautumista ja yleistä toivottomuutta. Kahden älylliseltä tasoltaan ihan tavallisen murrosikäisen nuoren äitinä jännittelen tämän yhteiskunnan kehittymistä heidän kannaltaan: löytyykö töitä. Pahalta tuntuu, kun nuoret itse toteavat, että työt menee Kiinaan, ei täällä mitään oo.”

”Pelkään, että Suomesta ja varsinkin Jyväskylästä tulee paikka, missä kuntalaisilla ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksien tekoon ja että muutama johtaja tekee uudelleen ja uudelleen ns. tyhmiä päätöksiä ajattelematta niiden kauaskantoisia vaikutuksia. Pelkään myös istua pimeässä, sateessa auton etuistuimella silloin, kun jatkuva autojono tulee vastaan, eikä näe kuin ohi hurahtavia autojen häikäiseviä valoja.”

”Maailman myllerryksen keskellä perheenjäsenen sairastuminen tai hänen kokonaan menettäminen on kuitenkin se kaikista pelottavin ajatus.”

”Ötököitä, avaruusolentoja, lihomista, sairastumista, läheisen menetystä.”

”Korkeita paikkoja.”

”DEMENTIAA”

”Pelkään läheisten menettämistä. Sitä, että omille vanhemmille tapahtuu jotain tai puolisolle. Menetin muutama vuosi sitten lähipiiristä yllätten kaksi ihmistä ja se sattuu edelleen. Siitä jäi pelko.”

”Joskus kovalla tuulella ja myrskyllä pelkään, että pihassa olevat suuret, vanhat koivut kaatuvat talon päälle. Pelkään myös, että taivaalta tippuu jotain, joka tuhoaa kotini. Ihan arkielämässä pelkään rähiseviä, meluavia, vihaisia ihmisjoukkoja.”

”En pelkää terrori-iskuja sinänsä, ilmastonmuutosta, bensan kallistumista tai muita mörköjä. Eniten pelkään sitä, että vauvalleni ja itselleni tapahtuu jotain, joka koituu vauvalleni kohtalokkaaksi mutta itselleni ei (esim. tulipalo, auto-onnettomuus tms.). Pelko liittyy siihen, että en voi pelastaa lastani vaikka yrittäisinkin.”

”Syövän uusimista Läheisteni sairastumista.”

”Pelkään, että hyvä kotikunta Jyväskylän maalaiskunta katoaa ja kiireellä tehtävästä uudesta Jyväskylästä ei tule ’Uutta-Jyväskylää’.”

Pimeää ja siellä oleskelevia mörköjä.

”Syvää lamaa, mikä huonontaa työllisyyttä ja perheen taloudellista tilannetta, toimeentulon heikentymistä yrittäjänä muutenkin, liikenneonnettomuuksia. Pyrin suhtautumaan elämään kuitenkin positiivisella mielellä kuluttamatta energiaa negatiiviseen ajatteluun yleensä.”

”Ilmaston lämpenemisestä johtuvaa Golf virran muuttumista ja ilmaston kylmenemistä, että Suomessa ei voi enää asua ja joutuu pakolaiseksi jonnekin lämpöisempiin maihin...”

”En voi kuvitella pelkääväni tuntemaani. Tuntematon pelottaa, siitä ei ole kukaan selvillä.”

”Ilmastonmuutoksen väistämättömyyttä ja sitä, onko ryhdymmekö vähentämään kulutustottumuksiamme siten, että ilmastonmuutosta voidaan hillitä riittävän ajoissa.”

”Läheisten tai itseni vakavaa sairastumista.”

”Pimeää, ohiajavia rekkoja, metsässä liikkumista, ampiaisia.”

”Sammakoita! Kauhu alkoi yhden sellaisen säikäytettyä minut mansikkapellolla kitkiessäni. Sateisena päivänä mielikuvitus lähti laukkaamaan ja pian olin sadetakin hupun alla kehitellyt kauhuskenaarion kitkemispuukkoni lävistämästä, limaisesta, rimpuilevasta sammakosta. Siitä asti olen kammonnut mokomia otuksia - ja suhtautunut sadesäällä kitkemiseen melkoisella varauksella.”

”Pelkään, että meno jatkuu nykyisellään. Vastassa on lama, markkinavoimien ja pörssipelureiden keksintö, jossa maksajana toimii tavallinen työssäkäyvä veronmaksaja! Takavuosina jaetut pankkituet ovat tiettävästi vieläkin takaisin saamatta, vaikka silloin toista puhuttiin,taas ollaan menossa kansan kukkarolle, vaikka suurin tuhlaaja on julkinen kunnallinen ja valtiontalous.”

”Pelkään sitä, mitä moni muukin, itse kuolemaa. Pelkään olotilaa, jota ei ole ja jossa en elä, missä ei ole mitään, ja millä ei ole merkitystä. Uskon kyllä Jumalaan, mutta pelkään silti joutuvani jonnekkin, jossa minulla ei ole väliä.”

”Pelkään ihmisten todellisuuden tajun menettämistä, rahan ja vallan ahneuden aiheuttamaa järjetöntä käyttäytymistä ja sen aikaansaamia seurauksia.”

”Taloudellisesti heikompiosaisten tilanteen vaikeutuminen. On väärin puhua verotusprosentista, vaan olisi puhuttava kuinka suuret nettotulojen erot ovat.”

”Pelkään, että lapseni saattavat jossain elämänsä vaiheessa tehdä itsemurhan. Lievempänä pelkona on, että he eivät selviä tämän nyky-yhteiskunnan vaatimuksissa ja paineissa.”

”USA:ta !!! Pikemmiten vihaan !!! Pois maailmankartalta koko pahuuden maa !!!”

”Pelkään, että Suomesta loppuu työ, siis tuottava työ, kun tehdas toisensa jälkeen lopettaa. Koko maa on pian huteralla pohjalla, osittain jo nyt. Tuleeko ahneus omaan nilkkaan, kun mikään ei riitä.”

”Tulevani vanhaksi katkeroituneeksi yksinäiseksi akaksi.”

”SDP:n ja Kokoomuksen yhteistä hallitusta.”

”Pelkään käärmeitä ja raiskatuksi tulemista.”

”Läheisten tai omaa vakavaa sairastumista.”

”Luonnon katastrofeja.”

”Korkeiden aitojen takana asuvia ihmisiä.”

”Pelkään kauppojen mallinukkeja. Kavahdan aina astuessani kauppaan ja huomatessani mallinuken. Ne ovat jotenkin tosi puistattavia.”

”Pelkään autoilijoita, jotka eivät ota huomioon jalankulkijoita ja pyöräilijöitä, vaan käyttävät ’viidakon lakeja’. Pelkään myös venäläisiä, jotka kyttäilevät kulmilla tilaisuutta napata tyhjän lompakkoni.”

”Pelkään synnyttämistä. Siinä tilanteessa pelkään kipua, verta, suolenpätkiä, ulosteita ja kaikkea inhottavuutta. Pelkään repeämistä ja että jotain menee vikaan. Pelkään että vauva ei olekaan terve. Pelkään sitä tilanteen hallinnan menettämistä ja sitä ’kasvojen menettämistä’, kun vieraat ihmiset näkevät minut siinä tilassa.”

”Pienemmässä muodossaan epäjohdonmukaisen ja itsekkään vallankäytön kohteeksi joutumista, suuremmassa muodossaan se tarkoittanee diktatuuria.”

”Pelkään puluja ja muita isoja lintuja. Kaupungilla kävellessä on pakko välillä kiljahdella, kun pulu lentää kohti/läheltä.”

”Lintuja. Ihan kamalaa kun ne lentelee kadulla suoraan kohti. Pelkään että ne nokkii silmät päästä jos pysähtyy niiden kohdalla. Hyi yäk!!!”

”Polttavan pelkoni, ilmaston lämpenemisen, oireita esiintyy päivittäin, mutta säästä on turha purnata ellei ole ryhtynyt henkilökohtaiselle ja pysyvälle energiadieetille. Suomalaisten energiankulutus vain kasvaa, kun puolestaan naapurissamme Ruotsissa ollaan jo herätty. Tällä menolla hyvinvointivaltiomme muuttuu pahoinvointivaltioksi, joka koostuu ylipainoisista energian ongelmakäyttäjistä.”

”Kun kaikki tyäpaikat ’valuvat’ kaukoitään, niin onko suomessa enään työpaikkaa kenellekkään? Pelottaa etten tule koskaan kohtuutuloiseksi suomalaiseksi jolla on varaa ajaa vähäpäästöisellä hyvällä autolla, tai remontoida omaa kotia itsensä näköiseksi kun rahat eivät riitä mihinkään, ja leipäkin viedään suusta kun ruoka on kohta niin kallista ettei pressallakaan ole varaa sitä ostaa.”

”Läheisen ihmisen persoonallisuuden muutosta sairauden yms. seurauksena.”

”Rosvoja. Pelkään yksinoloa yöllä mökillä, sitä että sinne tulee rosvo/murhamies kurkkimaan ikkunasta tai joku hiippailee pihalla. Kuuntelen korvat höröllä kaikkia ylimääräisiä ääniä ja jos jotain epämääräistä kuuluu sydämeni hyppää kurkkuun ja vapisen. Pelko on aivan hassu, sillä mökki ei ole missään syrjäseudulla ja naapurit ovat aivan vieressä. Toinen pelkoni on vielä hassumpi: metsässä liikuessani pelkään että törmään ruumiiseen, siis joskus ammoin sitten kadonneen henkilön maatuneisiin jäännöksiin!”

”Liikennesäännöistä piittaamaton autoilija ajaa perheenjäseneni yli suojatiellä. Punainen ei ole läheskään kaikille punainen.”

”Totta kai pelkään läheisilleni tapahtuvan jotain, pelkään myös terveyden menettämistä ja kaikkea sitä, mitä ’tuleekin’ pelätä. erityisesti pelkään kuitenkin pimeää - sitä, että joku kävelee pimeässä selkäni takana tai vaanii seuraavassa kaarteessa. pelkään myös tulevaisuutta - tuleeko se olemaan sitä mitä toivon, jaksanko tekemään sen eteen töitä. pelkään myös kipua, korkeita ja samalla aukeita paikkoja, ahtaita paikkoja sekä verta. yltäkylläisyteen kasvaneena ja lamaa muistamattomana pelkään talouden nousujohteisuuden rivakkaa taittumista.”

”Alqaida solun leviämistä pohjoismaihin. Ilmaston lämpenemistä.”

”Pimeää ja arvaamattomia eläimiä.”

”Omaisille eli lapsille mahdollisesti sattuvaa onnettomuutta liikenteessä.He liikkuvat paljon ja erilaislla kulkuvälineillä ja eri säätiloissa koti- ja ulkomailla.”

”Pimeää, koppakuoriaisia, hämähäkkejä, käärmeitä, karhuja, susia, hirviä, että järvessä joku kala puree, että läheisille sattuu jotain kamalaa, että tulee sota ja lapseni joutuvat rintamalle, että joudun juuri sattuneen liikenneonnettomuuden tapahtumapaikalle ensimmäisten joukossa ja että tulisin sokeaksi.”

”Eniten tällä hetkellä pelkään työttömyyden venymistä. Elämäni ensimmäistä kertaa olen vastoin tahtoani työttömänä ja sen hyväksyminen ei ole ollut helppoa. Työni on ollut tärkeä osa elämääni ja minua, sen kautta olen saanut iloa, tuntenut oloni merkitykselliseksi ja aikaansaavaksi. Mitä jos en saakaan uutta työtä, jossa on mahdollisuus kehittyä, edetä uralla, käyttää luovutta ja jossa on vastuuta? Jos en pääse toivomaani jatkokoulutukseenkaan, putoaako sitten pohja kaikilta suunnitelmiltani? Jämähdän, turhaudun, tuskastun, ehkä masennunkin? Tässä vaiheessa vielä tuntuu, että harrastuksista en saa samaa tyydytystä kuin työstä. Ehkä tilanne vielä kuitenkin muuttuu ja olen tyytyväinen elämään tällaisena. Ennemmin kuitenkin haluaisin päästä jatkamaan mahdollisimman pian mieleisessä työssä. Pelkään myös järjettömästi käärmeitä, korkeita paikkoja ja putoamista. Mikään noista peloista ei perustu mihinkään traumaattiseen kokemukseen tai kenellekään läheiselleni ei ole tapahtunut mitään sellaista, mikä selittäisi pelkoa. Pelkään, että joku läheiseni joutuu auto-onnettomuuteen, loukkaantuu ja ehkä jopa kuolee.”

”Susia sekä muita petoeläimiä jotka tunkeutuvat noin vain ihmisten asutusalueille entistä helpommin. En ymmärrä miksei kantoja voisi vähentää, olisi turvallisempi olo kaikilla. Eipä uskalla enää hämärällä mennä lenkille koiran kanssa metsään.”

”Piispa Simo Peuraa.”

”Pelkään turvallisuushysterian jatkuvan ja kyttäysmentaliteetin edelleen pahenevan.”

”Elämää.”

”Lasten hyvinvointi on aina mielessä.”

”Omasta puolestani en pelkää mitään (palataan asiaan sitten kun minulla todetaan joku tappava sairaus tai olen hukkumaisillani jäihin eli joku muu akuutti tilanne on päällä). Elämän, ihmiselämän ja muiden eliöiden ja ekosysteemien puolesta pelkään kyllä niin kovin, että en esim. suostu lisääntymään nykymaailmassa. Liikakansoitus on se suurin perusuhka, josta sitten seuraa nämä ilmastonmuutokset ja alkuperäisen luonnon hävittämiset. Tiedän että minä (kuten kaikki muutkin) aikanaan kuolen, eikä sitä ole vaikeaa hyväksyä. Pelottavaa on se, että tämä elämän satojenmiljoonien vuosien jatkumo uhkaa katketa (jos ei tyystin, niin ainakin tavattoman monien lajien osalta).”

”En varsinaisesti pelkää tällä hetkellä mitään.MUTTA olen huolestunut,kuinka tulen pärjäämään vanhuuteni arvokkaasti. Kun seuraa keskusteluja asiasta,tuntuu melkein pelottavalta asialta.Eipä olisi uskonut työntäyteisinä vuosina joutuvansa pohtimaan moista.Ehkeivät päättäjätkään pohdi asiaa syvällisemmin ’tärkeiden’ töidensä ja ratkaisujensa keskellä.Vanhuus yllättää, kuten liukkaat kelit joka syksy.”

”Se mitä oikesti ja eniten pelkään, on että läheisilleni tapahtuu jotain. Sanoisinko siis että läheisten ihmisten menettämisen pelko...ja se, jos omille lapsille tapahtuisi jotain pahaa- mitä nyt valitettavasti saa lehdistä jatkuvasti lukea...”

”Henkilökohtaisella tasolla pelkään pimeässä, märässä ja loskaisessa kelissä ajavien autoilijoiden puolesta - sekä itseni että läheisteni.”

”Sairauksia ja luonnonmullistuksia.”

”Työttömyyttä ja pientä eläkettä.”

”Keskisuomalaisen kirjoitus tyyliä !! Miksi toimittajata eivät julkaise nimeään juttujensa yhteydessä, eikö riitä kantti vai ?? Jos kirjoitetaan niin vakavasta asiasta että siinä saa käyttää henkilöiden nimiä niin eikö silloin olisi aihetta toimittajankin laittaa nimensä ?? Olen todella tuohtunut nimettömänä kirjoittavaan Pekka Tiihoseen ja hänen tapaansa kirjoitella. Olen häneen ollut v.2000 yhteydessä erään kirjoituksen takia ja hän sanoi minulle, että se on lehden linjaus.. Onko keskisuomalaisen linjaus tosiaankin ruveta iltapäivälehtien tasolle ? Tämä on mielestäni PELOTTAVAA, koska suurin osa teidän lehteä lukevista ei osaa kyseenalaistaa kirjoituksia.”

”Vapaalla olevia hulluja ja tappajia. Pienet tuomiot.”

”Terveyden menetystä eniten.”

”Pelkään pimeää ja kriminaaleja psykopaatteja, jotka Suomen oikeuslaitos päästää liian pian vapaaksi vakavista rikoksista huolimatta.”

”Pelkään sitä, että joku läheinen kuolee yllättäen ilman että ehdin sanomaan hyvästi ja kuinka paljon häntä rakastan. Pelkään myös sitä, että ilmasto muuttuu radikaalisti ja tulevaisuudessa suomalaiset lapset eivät tiedä enää mitään ihanista paukkupakkasista, hiihtoretkistä järven jäällä ja huopatossuista.”

”Suomalaista oikeusistuinta. Ei missaan muussa maassa ole mahdollista, etta jo kaksi murhaa tehnyt henkilo kulkee vapaana tuomion karsittyaan ja tappaa viela kolmannenkin henkilon. Asun nykyisin Yhdysvalloissa ja kun kerroin taman tarinan se sai aikaan poyristyneita ilmeita ja keskustelua, keta suomalainen oikeusistuin suojelee rikollisia vai meita muita kansalaisia. Mielestani tuomioistuin ja murhaajan vapautuksen paattanyt henkilo pitaisi haastaa oikeuteen tassa Jyvaskylalaisnaisen tapauksessa, vaikka ei se lopputulosta muutakaan - valitettavasti. Onkohan siella muita samanlaisia liikkeella ? vastaukseni alkuperaiseen kysymykseen taitaa olla, etta pelkaan perheineni muuttoa Suomeen, jos rikolliset saa hillua siella vapaana muutaman vuoden rangaistustaan karsittyaan. ps. sorry ei ole scandeja koneessa.”

”Koiria, lokkeja ym. ihmisiä häiriköiviä lintuja, lintuinfluenssaa, vakavaa sairastumista lähipiirissä.”

”Sotaa. Ydinpommeja. Ym. mitä kauheuksia isommat päättäjät ja valtiot voivat saada aikaan - ja tappaa teoillaan hirveän määrän ihmisiä. Pandemia (lintuinfluenssasta) saa myös välillä miettimään ja pelkäämään.”

”Korkeita paikkoja jo kolmannen kerroksen parvekkeelle meno on mahdoton en vain mene,en uskalla. Pimeeseen en mene myöskään yksin ja kävelen aina toisten välissä.Aikonaan kun olin töissä ja pääsin klo.02.00 yöllä (matka noin.10km) yöllä niin ajoin polkupyörällä kotiin niin kovaa kuin pääsin ja keskellä tietä,kun reunalla oli mörköjä.”

”Kuolemaa.”

”Pyöräilen paljon keskustassa autotien reunassa. Varsinkin huonolla säällä saa aina pelätä auton alle jäämistä. Pyöräilijää ei kunnioiteta, vaikka valot, kypärä ja liikennesäännöt olisi kunnossa. ’Läheltä piti’ -tilanteita on viikottain.”

”Ettei luoda kaupungin osaalueiden kunnossapitoon tärkeysjärjestystä. Ettei unohdeta reuna-alueiden Ihmisiä.”

”Sitä minä pelkään, jos Suomessa mennään siihen, että autojen häkäkaasupöntöt otetaan käyttöön, kuten 1940-luvulla niin ajeltiin. Jos nyt aletaan polttamaan turvetta, niin autoilijoista tulee omavaraisia ja he alkavat tankkaamaan turvetta joka niemestä ja suosilmäkkeestä, eikä silloin valtio saakkaan toivomiansa verovaroja. 95 vuotias Saarijärveläinen Hirvaanmäen kylältä kotoisin ollut mies kysyi 2-vuotta sitten, "Et ole vielä ruvennut häkäpöntöllä ajeleen?". Eino oli silloin menneisyyden kokemalla viisaudella kysymässä asiaa mikä tulee Suomessa ajankohtaiseksi. Olen tehnyt Jyväskylään pikku-poikana, Oskarin kokoisena ja saman ikäisenä 1940-luvulla puupilkkeitä häkäpönttöautoa varten: Siinä kuorma-autossa oli Pilkepönttö keskellä lavaa, siitä oli puolipönttöä lavan alapuolella ja seitsemänkymmmentä senttiä lavan yläpuolella. Pilkkeet tehtiin noin ranteenvahvuisista riuvuista, kuorittiin ja sahattiin viisisenttiksi, siitä nimi pilkkeitä. Kuivatut pilkkeet pussitin uusiin paperisäkkeihin. Kunnes Jyväskyläläinen (autoilija Skyttä , en muista hänen etunimeä) tuli säkit hakemaan. Sillä autolla haettiin Häkkilä- Saarijärven tievarresta Karhukorvesta uusia pilketarve riukuja, niitä kun haettiin oli siinä välillä Taivalkosken silta ja kun ylitettiin siltaa kuului hetken aikaa kuin olisi perunoita kaadettu johonkin kellarin laariin, mistäkö moinen ääni?, Siihen aikaan maantiesiltoja tehtiin mäntyriuista, siitä johtui hetkellinen ”perunakolina”, kuten tavattiin sanoa.”

”Minähän pelkään: joulupukkeja (nämä tuntemattomat tulevat pahemmin lupaa kyselemättä toisten koteihin tirkistelemään ja kuka tietää mikä hullu siellä vaalean parran alla onkaan), varpaita ( kukapa ei huuda kauhusta jos nämä surkastuneen näköiset sormet tulevat kasvoja kohti? evoluutio jätti jotain kesken...?), luontofilmejä ("selviääkö vastasyntynyt kamelinpoikanen savannin kylmästä yöstä?" näen vieläkin painajaisia monesta luontodokumentista) ja vielä pelkään vieraita paikkakuntia tai maita (hieman turvaton olo kun vieraat ihmiset silmäilevät sinua ja laukkuasi).”

”Pelkään pimeää ja ahtaita paikkoja.”

”Säikyttelyä, että kumisaapaassa on pieniä eläimiä kun laitan sitä jalkaan, että pesukoneessa asuu pieniä meduusan näköisiä ötököitä.”

”Käärmeitä, ahtaita paikkoja ja psykopaatteja.”

”Pelkään pahinta :)!”

”Ilmastonmuutoksen nopeutta ja sitä että ihminen ei ota riittävän tosissaan asiaa vaan uskooo ,että ongelma ratkeaa itsestään.”

”Asuntovelallinen pelkää koronnousuja ja valtion mahdollisia verouudistuksia!”

”Lapsilleni sattuisi jotain oikeasti pahaa.”

”Ihmismäärän liiallista kasvua globaalisti, ja sen erinäisiä seurauksia(ilmaston lämpeneminen, luonnonvarojen loppuminen, saasteet, luonnonilmiöt, sodat). Mutta näin suomalaisena minua huolestuttaa päättäjien into rajoittaa kansalaisten tietosuojaa, yksilönvapautta sekä lisätä valvontaa. En tunne enää että eduskunnassa ajettaisiin kansalaisten asioita, tai että he edes aina ymmärtäisivät mitä ovat päättämässä. Valitettavasti suuret yritykset näyttävät masinoivan päätöksiä haluamaansa suuntaan, ja kansalaisen/kuluttajan näkökulma unohtuu täysin. Liittyisikö asiaan jopa jonkin sortin korruptiota, vai onko viimeaikaiset päätökset selitettävissä ihan vain perinteisellä tyhmyydellä/ymmärtämättömyydellä..siitä en tiedä, mutta järjestelmä tarvitsisi kipeästi uudistusta.”

”Tällä hetkellä päällimmäisenäs on pelko taloustaantumasta, koska se heijastuu niin moneen uuhunkin: työpaikat etc.”

”Hämähäkkejä, hirvikärpäsiä ja punkkeja.”

”Hyvinvointisuomen pilkkoutumista. Viimevuosina eläkkeelle jääneet olivat vahvasti mukana hyvinvointia rakentamassa. Nyt jäädesssään eläkkeelle kaikki on mukavasti n.60 % eläkkeellä pärjää, mutta 1 v. eläkkeellä niin leikatun indeksin helvetillinen automaattigiljotiini alkaa viipaloida. Kymmenen eläkevuoden jälkeen eläke onkin enään vain 50 %. Senioripuolue on syntynyt tästä havainnosta ja sen tehtävä on selkeä korjata eläkepalkan päivitykset alkuperäisen v.1962 lain mukaiseksi.”

”Pelkään, että näin kaisa variksen edesottamuksien takia myös tyttäreni saa taas kärsiä.....eräs tyttäreni luokkatoveri pahoinpiteli tytärtäni ala-asteella-hänkin oli nimeltään kaisa. sellaisia ne ovat kaisat!”

”Pelkään pimeää. En oikein tiedä miksi, kai isoveli on pelotellut ja nuorena herkkänä tyttönä katsotut kauhufilmit ovat tehneet tehtävänsä. Ja mitä pelkään pimeässä, on se kun siellä ei näe. Pimeydessä voi vaania mitä tahansa mörköjä ja zombeja. En mene edes koiran kanssa pimeille tienpätkille. Toinen pelon aihe on sota. Se olisi kamalinta. En myönnä pelkääväni hämähäkkejä ja ötököitä, ainoastaan kammoan ja inhoan niitä :D”

”Pelottaa, että jään aikuisena työttömäksi tai saan niin huonoa palkkaa, ettei ole varaa edes vuokraa maksaa.”

”Minä pelkään eniten sitä, että maailmaan tulisi täysi sekasorto esim. ilmastonmuutoksen myötä ja puhtaan veden tappelun aiheuttamaa sotaa.”

”En pelkää.”

Pientä tiliä sitä pelkään hehe heh.”

”Sekopäitä pimeällä lenkkeillessäni, työttömyyttä.”

”Että minua hoitava sairaanhoitaja ei osaa selkeätä suomea ja minun hoitoni sen takia viivästyy tai tulee virheitä kun suomea osaamaton hoitaja ei tiedä mitä eroa on viiltävällä/raastavalla/puristavalla kivulla. Niiden eroa voitte kysyä vaikka kardiologilta...”

”Muinaisten Gallialaisten tavoin pelkään vain sitä että taivas tippuu niskaan, siis omaa riittämättömyyttäni itse itselleni asettamieni vaatimusten edessä.”

”Sammakoita.”

”Pelkään mokaamista. Pelkään sitä, että omien väärien valintojeni takia menetän mahdollisuuteni tehdä kutsumukseni mukaista Jumalan valtakunnan työtä. Että haksahdan vääriin miehiin. Ja sitä, etten saa vakituista työtä.”

”Minä pelkään pimeää!”

”Luonnon saastumista.”

”Rattijuoppoja ja kaahareita liikenteessä.”

”Huhtasuolla ruokapankki maksaa 2,50 euroa/kerta ja sillä saa lähinnä vanhoja juureksia ja hedelmiä, muualta ei saa hakea jos asuu Huhtasuon alueella! Minua peloittaa että ruokapankki nostaa vielä hintojaan ja ripeaa tekemään köyhien kustannuksella lisää bisnestä! Pitäisikö lähteä kerjuulle niin kuin keski-euroopassa?”

”Hämähäkkejä.”

”Köyhyyttä, työt meni halpatuontimaihin. Ikä alkaa painaa ja elintasokilvassa pitäisi pysyä. Onneksi ilmasto lämpenee, niin säästetään lämmityksessä, talvivaatteissa ja talviurheiluvälineissä. Hyvä jos lunta sataa Kreikassa, kun ei lomille ole muutenkaan varaa mennä.”

”Väkivaltarikosten lisääntymistä ja varsin lapsiin kohdistuvaa kaikenlaista väkivaltaa. Väkivalta on enemmän ja enemmän hyväksyttää suomalaisessa yhteiskunnassa. Tämä taas johtuu lievistä ja epäjohdonmukaisista rangaistuksista.”

”Suurimpana mörkönä mielikuvissani on lihominen. Minulla on anoreksiatausta, enkä vieläkään voi sanoa olevani aivan terve. Nykyisin punnitsen itseni joka aamu, mutta on ollut myös aikoja, joina olen käynyt vaa'alla useita kertoja päivässä. Lihomiseen liittyen pelkään ahmimiskohtauksia, joita minulla aika ajoin on. Ahmimisen jälkeen oloni on kaamea, ja yleensä sellainen olo johtaa minut paastoamaan ainakin seuraavan päivän. Tiedän, että en todennäköisesti koskaan pääse lihomisen pelostani. Enkä ehkä haluakaan päästä siitä. Siinä on nimittäin minun näkökulmastani se positiivinen puoli, että pelolla painoni pysyy kurissa; en tarvitse mitään ’psyykkausta’, sillä painonhallinnassa pelko todellakin ’toimii’.”

”Pelkään menettäväni jonkun läheisen ihmisen, pelkään, että joku läheinen ihminen kuolee. Mummuni on kuitenkin jo 86- vuotias. Sitä päivää en kestä, kun hän kuolee! Hän on minulle niin rakas! Koskaanhan ei tiedä, mitä ihmiselle tapahtuu. Voi sattua joku onnettomuus, terveys pettää yhtäkkiä tms. Elämä voi päättyä ihan milloin vaan, ihan yhtäkkiä. Eikä se katso ikää. Pelkään, etten saakkaan rakastamaani ihmistä loppuiäkseni rinnalleni, elämänkumppanikseni.”

”Terveyden menettämistä niin itsellä kuin läheisillä.Kipu ja tuska ovat niin raskaita kantaa sekä fyysisesti että henkisesti. Pelkään mä pimeääkin, silloin rupeaa ajatukset harhailemaan ties missä ja pelko saa vallan.”

”Isoja sotia, kun väenpaljous, ala-arvoiset elinolosuhteet, hygenian puute, raivoisat uskonkiihkoilijat, kansalaisten alistaminen, uusien kulkutautien leviäminen ja ennen kaikkea maailman ihmisten kiihtyvä jakautuminen ’ylirikkaisiin ja aliköyhiin’ sekä sen seurauksena valtava muuttoliike parempien elinehtojen suuntaan.”

”Ilmastonmuutos innostuksen johtavan siihen, että veteraanit joutuvat lähtemään energiaverojen vuoksi, omakotitaloistaan kunnan asukiksi.”

”Haikaloja, erityisesti valkohaita Näin Tappajahai-elokuvan joskus lapsena enkä nykyisin enää uskalla uida edes matalassa järvivedessä, koska pelkään hain iskevän jostain syvyyksistä. Tiedän, ettei Suomen järvissä ole haita. Mikään järkiajattelu ei kuitenkaan auta, kun tummanpuhuvaa vedenpintaa pitäisi koskettaa edes pikkuvarpaalla.”

”Pelkään sitä että en uskalla elää.”

”Pimeää. Pimeässä tapahtuu helposti jotain niin yllättävää, eikä voi tietää mistä erikoinen ääni tai varjo tulee. Silloin säikähtää pahasti.”

”Väestönkasvun ja elintason nousun mukanaan tuomia ongelmia, kuten luonnon, ilmaston ja ihmisten terveyden ja keskinäisten suhteiden heikkenemistä.”

”Minä pelkään yksinäisyyttä ja epäkelpoa terveydenhoitoa, sekä hammaslääkääkäriä.”

”Pelkään ettei minulla olisi ystäviä eikä välittäviä ihmisiä ympärillä. Pelkään jääväni itsekseni maailmaan, jossa en selviäisi yksin.”

”Korkeita paikkoja.”

”Käärmeitä :/”

”Pelkään vähän kaikkea. Olen peloille ja fobioille altis ihminen. Jos erittelen hieman pelkojani, niin pelkään sosiaalisia tilanteita ja ihmisille esiintymistä, jopa juttelua. Näin huonosti on asiat niin kuin mikrotasolla. Isommassa kaavassa pelkään sotaa, väkivaltaa, diktatuuria ja totalitarismia, ihmisten vapauden kaventumista ja nyt sitten ihan uutena ilmiönä ilmastonmuutosta - tuoko se tullessaan kaikkia noita edellämainittuja. Myös sairaus ja kuolema ovat vielä vesirajassa - siis pelkäänkö niitä vain en. Tarkoitus olisi ainakin niiden suhteen neutralisoitua. Enkä muutenkaan haluaisi enää pelätä sellaisia asioita, joita ei ole syytä pelätä. Pelko ei saa tietenkään hallita ihmistä, vaan ihmisen tehtävä on ottaa niskalenkki siitä, ja tarpeen vaatiessa nujertaa se. Joissain tilanteissa pelko on ihan terveellinenkin, selviytymistä tukeva tunne. Pelko vain sattuu olemaan osaa ihmisyyttä, osana tätä tanssia täällä...”

”Kaikista eniten tällä hetkellä pelkään työttömäksi jäämistä. Määräainen työ toistuu vuodesta toiseen ja vakinaistamisesta on turha toivoa. Miten sitten kävisi asuntolainan ja perheen elättämisen?”

”Syrjäytyneitä ja mahdollisesti päihderiippuvaisia yhteiskuntaan kyllästyneitä ihmisiä, jotka mahdollisesti haluavat vahingoittaa ketä tahansa tilaisuuden salliessa.”

”Pimeää, piikkejä, kuolemaa ja sen sellaista.”

”Verta.”

”Pelkään jonkun läheisen menetystä!”

”Ydinvoimalan suuronnettomuutta syöpää läheisten mielenterveyden romahtamista.”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.