Kari Tapion suosio kestää

Laulaja ja sanoittaja Kari Tapio ( Jalkanen) , 57, käy kohti loppukesää tyynenä ja reippaana. Hänen menoaan vauhdittaa alkujaan italialainen kappale Il treno va, suomeksi Kari Tapion omin sanoin napakasti Juna kulkee.

Kyseessä on Kari Tapion 65. levytetty sanoitus.

Kari Tapio tunnetaan ennen muuta country-henkisenä laulajana, joka jo neljänkymmenen vuoden ajan on keikkaillut kaikkialla Suomessa, paitsi:

- Ahvenanmaalla ja Utsjoella en ole esiintynyt, hän toteaa.

Mutta Kari Tapio on paitsi tykätty laulaja, myös mitä mainioin tekstittäjä. Kerrataanpa vähän.

"... Liian kauan omin voimin harhailin, elin niin kuin mulla olis valta kapteenin, moneen väärään vuonoon purteni mun ui, kunnes karikoille ylpeys murentui..." Noin Kari Tapio taannoin tilitti kappaleessaan Myrskyn jälkeen, jossa on selkeä, hyvin kirjoitettu ja iskevä tarina. Se ei häviä tuuleen, ja se kestää useat uusintakuuntelut toisin kuin monet, monet muut kappaleet, joita kuunneltaviksemme päivittäin kaikkialta valmistetaan.

Muita Kari Tapion omia, unohtumattomia sanoituksia ovat muun muassa Valoon päin, Anna ajan armahtaa, Jos voit, tule luo, Sinut tulen aina muistamaan sekä Enkeleitä seitsemän.

Kari Tapio on rennonoloinen savolaismies, Suonenjoelta syntyjään, ja tähteydestä huolimatta riittävästi kansanmies, Jalkasen Kari.

Keskikoulun jälkeen Kari Tapio Jalkanen meni taimitarhalle töihin. Sitten hänen työnantajakseen tuli Suomen Kirkon Sisälähetysseura, ja hän ryhtyi painamaan raamattuja Pieksämäellä. Kari Tapiosta kehkeytyi ammattilatoja, ja hän työskenteli useissa painotaloissa, kunnes keikkapyyntöjä alkoi sadella yhä useammin. Vähitellen hänestä sukeutui päätoiminen laulaja.

Kari Tapio on tosi tarkka levyille tuleviensa kappaleittensa sävellysten ja sanoitusten suhteen, hänen levyillään myös soittavat parhaat saatavilla olevat soittajat. Ja niin on kerrottu, että mies on pannut levykannenkin uusiksi häjysti näkyneen palkin takia.

Kari Tapion suosio on vankistunut vuosi vuodelta. Tänään hän on yksi halutuimmista laulajistamme. Hänen herkänkarheita tulkintojaan toivotaan kaiken aikaa ja kaikkialla.

- Tuommoiset 15-20 keikkaa teen kuukausittain, Kari Tapio sanoo.

Jo kesäkuun alkupuolella hän vieraili Saarijärven Kukonhiekalla - elokuussa hänen estradeinaan ovat muun muassa Kuikan lava Jyväskylän Maalaiskunnassa ja Savion Lava Laukaassa.

Muuten Kari Tapio pysyy isiensä mailla, mutta kesäkuun lopussa hän oli Valssifestivaaleilla Viron Saarenmaalla.

Kari Tapion yhtyeessä soittaa hänen kaksi poikaansa, Jani ja Jiri Jalkanen. Soittajia on ollut suvussa myös taaksepäin. Kari Tapion isoisä Kusti Jalkanen soitti aikoinaan es-kornettia Kaartin soittokunnassa Venäjän vallan aikana.

- Äidilläni on hyvä lauluääni, äitini veli soitti taitavasti rumpuja, kitaraa ja haitaria, Kari Tapio selvittää.

Nuoruusvuosinaan Kari Tapio oli innokas urheilija. Hän harrasti kaikkea aina mäkihypyistä jääkiekkoon - Suonenjoen hyppyristä hänen kanssaan leiskautti muun muassa Rauno "Rane" Miettinen, arvokisojen mitalimies yhdistetyssä.

- Sitten minulla todettiin keuhkovarjostuma, urheilu jäi, musiikki tuli tilalle.

Tai ei urheilu ja reippailu ole Kari Tapiolta kokonaan jäänyt. Hän pelaa kernaasti tennistä ja laskettelee mielellään. Oma lukunsa ovat kalastusretket.

- Tänäkin kesänä suuntaan Pia-vaimoni kanssa kalaan Norjan vuonoille ja tuntureille. Vetouistimella aion saalista saada.

Kari Tapio asuu Kirkkonummen Masalassa.

- Hirviä kulkee taloni takapihalla, ikkunastani näen jänisten puikkelehtivan ja oravien kiipeilevän.

"...Taas katsoin kerran leffan sen, tuon Kaurismäen veljesten...", laulaa Kari Tapio sanoittamassaan kappalessaan Juna kulkee. Kappaleen on säveltänyt sama Toto Cutugno, jonka sävelkansiosta on myös laulu L'Italiano, josta tuli Kari Tapion laulamana maassamme hitti nimellä Olen suomalainen.

Juna kulkee -levy on taas yksi osoitus Kari Tapion kyvykkyydestä. Toivo KärjenAtlantis ja Lasse MårtensoninPieni sana tulevat siitä mojovasti kuultavaksemme, samoin kuin Werner TheunisseninMississippi, jonka Kari Tapio laulaa duettona yhdessä Paula Koivuniemen kanssa.

Kari Tapio on kiitollinen siitä, että hän jaksaa laulaa, sillä laulamista hän rakastaa. Vaikka suosiollisesti asiat ovat hänen kohdaltaan vuosi vuodelta vankistuneet, niin elämä on pitänyt häntä myös lujilla. 1990-luvun puolessavälissä Kari Tapio koki pahoja sydänkohtauksia, oli ohitusleikkauksessa, hänen elämänlankansa oli tuolloin ohuesti kiinni. Alkoholi on aika ajoin yrittänyt miehestä niskalenkkiä...

- Tunnen nyt itseni terveeksi ja hyvävointiseksi, mutta ihmisen on oltava nöyrä. Pyrin hoitamaan kaikki eteen tulevat työt niin hyvin kuin vain voin. Olen kiitollinen niille useille ihmisille, jotka ovat tukeneet minua monin tavoin vuosien aikana, Kari Tapio sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut