Miksi apua Irlannille - ja miksi ei?

STT

Pitäisikö Irlannille antaa taloudellista apua vai ei? Aihe jakaa eduskuntaa. Seuraavassa perusteluja auttamiselle ja auttamatta jättämiselle.

Timo Kalli, keskusta: Jos Irlannin pankkeja ja valtiota ei auteta, kriisi leviää. Jos on pienikin mahdollisuus välttää isompi kriisi ja siitä suomalaisille aiheutuvat murheet, se pitää käyttää.

Pekka Ravi, kokoomus: Nyt elvytysvara on käytetty ja vastaavanlainen romahdus vaikuttaisi jokaisen suomalaisen arkeen.

Ville Niinistö, vihreät: Toiseen taantumaan meillä ei enää olisi varaa. Vuonna 2009 taantuma leikkasi verotuloja 6 miljardia euroa ja bkt:ta 13,3 miljardia euroa.

Ulla-Maj Wideroos, RKP: Suomalaisilla pankeilla, vakuutusyhtiöillä ja työeläkelaitoksilla on lähes kolmen miljardin euron sijoituksia Irlannissa, ja niitä ei pidä vaarantaa. Lisäksi varsinkin asuntolainojen korot saattaisivat meillä nousta korkeuksiin.

Eero Heinäluoma, SDP: Kyse on käsittämättömiä riskejä ottaneiden ja suuria voittoja tehneiden pankkien pelastusoperaatiosta. Hallitus ei ole pitänyt puheitaan pankkien ja sijoittajien vastuun toteuttamisesta. Suomi rahoittaa pakettia, jonka turvin Irlanti jatkaa hankalaa verokilpailua.

Paavo Arhinmäki, vasemmistoliitto: Apupakettia ei ole tehty tavallisten irlantilaisten ihmisten hyväksi. Irlantilaisilta leikataan muun muassa työttömyyskorvauksia ja lapsilisiä sekä minimipalkkaa eurolla tunnilta. Me haluamme mieluummin olla solidaarisia Irlannin kansalle kuin pankeille.

Bjarne Kallis, kristillisdemokraatit: Nyt annetaan sokerivettä, kun olisi tarvittu kunnon lääkkeet tai jopa leikkaus.

Markku Uusipaavalniemi, perussuomalaiset: Pelastamalla pankit päästetään velkojat tavallisten ihmisten kimppuun. Nämä menettävät omaisuutensa ja jäävät velkavankeuteen aivan kuten 1990-luvun Suomessa.

Lähde: Eduskunnan Irlanti-keskustelun ryhmäpuheenvuorot

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut