Ismo Alanko Säätiö 27.9.2002

Vesa Lahtinen

Ismo Alanko kertoi Soundin haastattelussa (8/02), että uutta levyä suunnitellessaan hänellä oli kolme vaihtoehtoa: tehdä biisejä, rokkilevy tai "sellopohjainen systeemi". Ja Alangon tuntien, mitäs sieltä syntyikään.

Tuore Hallanvaara ei ole Ismo Alangon helpoimpia levyjä. Jousisovituksiin ja tahtilajien monimuotoisuuteen pohjaavat kappaleet asettavat haasteen kuulijalle. Ei tee oikeutta sanoa, että Ismo Alanko hakee linjaansa, vaan pikemminkin yleisö hakee Ismo Alangon linjaa, ja Säätiö toimii luontevasti yhteen sovittavana tekijänä artistin ja kuulijan välillä.

Tästä huolimatta Alangon ja Säätiön konsertin lähtökohta perjantaina Lutakossa oli mielenkiintoinen, sillä uudessa materiaalissa soitannollista haastetta riittää.

Perjantaina jäi tuntuma, että yhtye oli huolellisesti orientoitunut esittämään juuri uuden levyn tuotantoa. Tukevasti seisova yhtye rakensi uusien kappaleiden perustalle pehmeän etnorock-kuorrutuksen, joka hioi ylimääräisen äkkivääryyden helposti nieltävään muotoon.

Tämä ei ollut pelkästään myönteinen asia, sillä esimerkiksi rumpali Marko Timosen absoluuttisen tarkka ja kypsäotteinen työskentely laimensi vanhemmista Alanko-hiteistä kuten Aina nälkä ja Rakas rämä elämä oleellisen karkean särmän.

Säätiön kiintopisteenä on aikaisemmin toiminut monitoiminen haitarimies Kimmo Pohjonen, joka on nyttemmin jäänyt pois sekä studiosta että kiertueelta. Uudessa kokoonpanossa kitaristi Mikko Kämäräinen ja viulisti Ville Kangas ovat ottaneet Pohjosen solistisen vastuun kantaakseen.

Perjantaina kaksikko selvisi tehtävästään kunnialla mitä tekniikkaan ja soiton verevyyteen tulee. Samaa ei voi sanoa lavaesiintymisestä, joka oli pidättyväistä ja tylsähköä. Lavapreesensin elinvoima oli pitkään yksin Alangon varassa. Tyypillinen keinuva, virnuileva olemus näytti tarttuvan muuhun orkesteriin vasta konsertin puolen välin jälkeen.

Kun soljuvan saundin lisäksi Alanko ja Säätiö saivat aikaiseksi myös hyvän soittofiiliksen, muuttui keikan luonne sellaiseksi pelimannihenkiseksi irrotteluksi, josta kokoonpano iskukykyisimmillään tunnetaan.

Reilun tunnin mittaisen ja yli 20 kappaletta sisältäneen setin lopussa soitettu hurmoksellinen Ekstaasiin ja asiayhteydessään ironinen Pop-musiikkia olivat jo yleisön palkitsemista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut