HIM 10.3.2000

JUHO HÄMÄLÄINEN

Sitä se Saksan albumi- ja singlelistan ykkössija teettää. HIM:in Jyväskylän keikan ennakkoliput vietiin käsistä 20 minuutissa. Vajaata 50 ovelle myyntiin jätettyä tikettiä saapuivat ensimmäiset värjöttelijät jonottamaan perjantaina aamuseitsemältä. Bändi olisi myynyt loppuun mitä luultavimminkin naapurissa jököttävän Jyväskylän Paviljonginkin. Veikkaan, että Jyväskylän jäähallikin olisi pamahtanut täyteen.

Ne 400 onnellista, jotka Ville Valoa ja kumppaneita pääsivät Tanssisali Lutakkoon palvomaan ennen parin viikon päästä alkavaa Saksan kiertuetta, saivatkin sitten makeaa mahan täydeltä. Helsinkiläisorkesteri saapui Jyväskylään suoraan Saksasta, jossa se oli edellisenä iltana piipahtanut esiintymässä Echo Awards -tilaisuudessa, eli Saksan Grammy-juhlissa.

Vaikka HIM:in musiikki onkin tummilla sävyillä maalattua goottihardrockia ja sanoitukset pursuavat kovin kohtalokkaita tunteita, niin lavalla bändi on musiikkinsa tummuuden vastapainoksi hilpeä, rocktähti-nousuhumalasta selvästi nauttiva rokkikone.

Ville Valo ei esimerkiksi tunnu suhtautuvan statukseensa suomalaisen teini-yleisön uutena seksijumalana kovinkaan vakavasti. Sen verran spontaaneja naurunpyrskähdyksiä lavalle heitetyt nallekarhut ja eturivin rakkaudentunnustukset solistilta irrottivat. Ja hyvä niin, turha ryppyotsaisuus ja väärällä tavalla tosissaan oleminen tekisivät HIM:istä helposti silkkaa Spinal Tapia.

HIM on Razorblade Romance -menestysalbuminsa ansiosta päässyt Greatest Lovesongs, vol. 666 -debyytin aikaisia keikkoja kiusanneesta materiaalipulasta. Nyt repertuaarista löytyy sen verran monta omaa iskusäveltä, että puolentoista tunnin setti saadaan kevyesti kasaan.

Kuultiin Lutakossa silti bändin ensimmäinen hittikin, jyhkeä sovitus Chris Isaakin Wicked Gamesta. Encoreiden jälkeen vielä viimeisenä ylimääräisenä bändi soitti myös rehvakkaan version Billy Idolin Rebel Yell -klassikosta. Megahitiksi kohonnut Join Me oli jätetty viimeiseksi encoreksi.

Lutakon lava oli tyylikkään suuren taustakankaan ja tilataloudellisesti viisaasti nurkkaan jätetyn rumpukorokkeen sijoittelun vuoksi tavallista suuremman tuntuinen.

Suomen-kiertueesta muodostuukin selvä kenraaliharjoitus tulevaa varten. Muutaman viikon kuluttua bändi esiintyy Saksassa sellaisissa paikoissa, joissa yleisömääriin pannaan nolla perään. Jyväskylässä nähdyn perusteella homma alkaa olla hanskassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.