Se murhaa joka osaa

TEATTERI

JYVÄSKYLÄN KANSANNÄYTTÄMÖ

Eikä yksikään pelastunut

Ensi-ilta 20.8. 2010.

Otsikko on peräisin Raymond Chandlerin kuuluisasta esseestä, jossa Chandler voimakkaasti kritisoi Agatha Christien englantilaisten kartanomurhien sisäsiittoista maailmaa ja Christien ihmiskuvan pysähtyneisyyttä.

Chandlerin mielestä murhiin piti saada enemmän todellista ytyä ja spontaanimpaa otetta. Christien kielikuvat olivat Chandlerin mielestä vanhentuneita ja kekseliäs juoni vain typisti todellisuuskuvan liikkumattomuutta.

Kansannäyttämön Christie-sovituksen alkuasetelmissa ollaan uskollisia jäykille salonkimurhille, mutta esityksen toisella puolella löytyy jo tuota ironista ja spontaanimpaa otettakin. Tuleepa kuvaan mukaan hauskasti murhaamisen vieraannuttamisefektikin, esiintyjien tietoinen tyylittely roolien sisällä. Tätä nämä nuoret ja innokkaat esiintyjät olisivat tarvinneet enemmänkin.

Mainiosti yhden murhan yhteydessä myrkkyruiske laukeaa kohti kattoa. Tätä murhaamisen tapojen kirjoa katsoja olisi odottanut varioitavan enemmänkin. Sillä onhan murha jos mikä eksistensin taidetta, jossa fyysinen reagointi on jotakin muuta kuin christiemäinen kukka-asetelma.

Vapautuneimmillaan kansannäyttämön esitys löytää yhteyksiä Jean-Luc Godardin elokuvien näyttöluonteisiin kuolemisiin. Tätä rohkeampaa esiintymisen tyylittelyä olisi Eero Vehniäisen ohjaukselle suonut enemmänkin.

Vehniäisen ohjauksessa on musiikkidramaturgian suhteen oivalluksia, jotka luovat hyvin esitykseen tunnelmaa. Alkuasetelman klassisesta äänmaailmasta siirrytään jazzin ja improvisaation maailmaan. Ja kas, esitys saa aivan yllättävän tuoreita näyttelijätulkintoja.

Kansannäyttämön nuorisoteatterin piirissä on kehittymässä lupaavia uusia esiintyjiä harrastajateatterin pariin. Nyt vain pitäisi käydä roolin mahdollisuuksiin rohkeammin kiinni. Kuin sika limppuun.

HANNU WAARALA

Ohjaus Eero Vehniäinen. Agatha Christien Kymmenen neekeripoikaa pohjalta dramatisoinut Minna Pirhonen, Mikael Malkamäki, Petteri Karjalainen, Mikko Ilmoniemi, Eero Vehniäinen. Rooleissa Minna Pirhonen, Kaisa Leino, Esa Paukku, Saara Pesonen, Joanna Haapalainen, Martti Haavisto, Pablo Delahay, Mikael Malkamäki, Tinja Laine, Petteri Karjalainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.