Maahanmuutto puhuttaa nyt

Risto Löf

Maahanmuuttokeskustelu porisee kuumana syksyn tietokirjoissa ja enteilee tulevia eduskuntavaaleja. Uutuuskirjoista aiheeseen johdattaa Markus Himasen ja Jukka KönösenMaahanmuuttopoliittinen sanasto. Kirjan pienoisesseet käsittelevät niin työperusteista maahanmuuttoa ja kotouttamista kuin peruskysymyksiä kansalaisuudesta vapaaseen liikkumiseen.

Jussi Förbom luotaa niinikään maahanmuuttokeskustelun puhetapoja Hallan vaara -pamfletissaan. Myös Anna Kontula ottaa kantaa siirtolaisuuteen Suomessa. Tuomas Martikaisen ja Lotta Haikkolan toimittama asiantuntijateos tarkastelee puolestaan maahanmuuton sukupolvistumista.

Ajankohtaisista teemoista nousevat edelleen esiin ilmastonmuutos ja ympäristön saastuminen. Anne Virtasen ja Liisa Rohwederin toimittama teos käsittelee ilmastonmuutoksen hillintää ja sopeutumisen keinoja. Filosofi Timo Airaksinen pohtii ympäristön pilaantumista.

Eduskuntavaalien lähestyessä Lauri Tarasti opastaa kirjassaan kovapäisiä kansanedustajaehdokkaita ja yrityksiä vaalirahoituksen sääntöihin.

Muistelmakirjat ja henkilökuvat lupaavat kipakoita puheenaiheita. Kun toimittaja-kolumnisti Johanna Korhonen julkaisee kirjansa veteraanipoliitikko Paavo Väyrysestä, salamavalot räiskyvät. Mediakiimaa nostattavat myös Petri Nevalaisen kirjoittama - auktorisoimaton - henkilökuva Sauli Niinistöstä sekä Mikael Jungnerin muistelot Yleisradion vuosilta.

Historiakirjallisuudessa Suomen sotavuodet, toinen maailmansota ja natsi-Saksa vaikuttavat loputtomalta lähteeltä. Tänä syksynä kotimaista uutta tietoa piisaa muiden muassa radion merkityksestä sotavuosina, sotilastiedustelusta, evakkolapsista, sotaorvoista sekä Suomen sotiin osallistuneiden naisten ja virolaismiesten kohtaloista.

Antero Holmila luotaa holokaustia kokonaisesityksenä, Italian fasistijohtaja Mussolini saa elämäkertansa ja oman puheenvuoronsa ottaa jopa Hitlerin autonkuljettaja.

Maailman rokkarisuuruuksista elämäänsä muistelevat Beatles-legenda Paul McCartney ja Rolling Stones -kitaristi Keith Richards.

Kulttuurin saralla suomalainen teatteri ja näytelmäkirjallisuus saavat historiakirjansa. Myös 2000-luvun suomalainen nykyteatteri esittäytyy kirjana. Kirjailijoista Aila Meriluoto julkaisee päiväkirjojaan ja Ilmari Kiannosta ilmestyy elämäkerta.

Klassisen musiikin puolella suomalaista kapellimestari-ihmettä luotaa Vesa Sirén. Urheilun kulttuurihistoriassa Kaarina Hazard ja Raimo Summanen uppoutuvat jääkiekon maailmaan.

Filosofinen kirjallisuus tarjoaa raskaan sarjan klassikoita: Gilles Deleuze, Edmund Husserl, Immanuel Kant, Jean-Jacques Rousseau ja Ferdinand de Saussure.

Syksy tuo jälleen yltäkylläisesti elämäntapaoppaita. Aiheina ovat muiden muassa työpaikkakiusaaminen, ilon ja onnen tavoittelu, vaikeat ihmissuhteet, narsismi ja jatkuva kiire.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.