Ilmanlaatu muuttui erittäin huonoksi Jyväskylässä

Keijo Lehto

Ilmanlaatu heikkeni lauantaina Jyväskylässä erittäin huonoksi. Ilmatieteen laitoksen ilmalaatua seuraavan Ilmanlaatuportaalin mukaan Jyväskylässä ilma alkoi heiketä jyrkästi iltapäivällä kello 15 jälkeen. Kello 20 tienoilla ilmanlaatuindeksi osoitti Jyväskylälle arvoa "erittäin huono", mikä on viisiportaisen asteikon ylin arvo.

Jyväskylän ilma oli mittarin mukaan illalla Suomen huonointa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan "erittäin huono" -indeksi tarkoittaa, että herkillä väestöryhmillä saattaa ilmetä jo terveysvaikutuksia. Pitkällä aikavälillä ilmenee selviä kasvillisuus- ja materiaalivaikutuksia.

Jos saastetilanne pitkittyy, kunnan viranomaiset voivat ryhtyä toimenpiteisiin pitoisuuksien alentamiseksi ja voivat antaa suosituksia ja toimintaohjeita kuntalaisille. Ainakaan lauantaina tälläisiä ohjeita ei vielä annettu.

Jyväskylässä ilmanlaatua mitataan Palokassa ja Lyseon nurkalla.

Ilmanlaatuindeksin laskennassa otetaan lukun rikkidioksidin (SO2), typpidioksidin (NO2), hengitettävien hiukkasten (PM10) , pienhiukkasten (PM2.5), otsonin (O3), hiilimonoksidin (CO) ja haisevien rikkiyhdisteiden (TRS) pitoisuudet. Millään asemalla ei mitata näitä kaikkia, joten käytännössä indeksi lasketaan aina vain osasta näitä yhdisteitä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut